Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Žalobce navrhl Nečasovi v kauze trafik podmínku a půlmilionový peněžitý trest

Žalobce navrhl Nečasovi v kauze trafik podmínku a půlmilionový peněžitý trest
Petr Nečas | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Státní zástupce Rostislav Bajger dnes navrhl potrestat bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněným trestem 2,5 roku a peněžitým trestem ve výši 500 000 korun. Vina někdejšího předsedy vlády se podle něj při hlavním líčení prokázala. Nečasově manželce Janě (dříve Nagyové) a bývalému náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi navrhl uložit dvouleté podmíněné tresty a 400 000 korun.

Trojice je stíhána pro podplacení, za což hrozí až šestileté tresty vězení, všichni vinu odmítají. Advokát Nečasové Eduard Bruna požaduje, aby byla jeho klientka obžaloby zproštěna. Kauza trafik přispěla před deseti lety po policejním zásahu na úřadu vlády k pádu Nečasovy vlády.

„Obžaloba považuje trestnou činnost obžalovaných za velice závažnou,“ prohlásil v závěrečné řeči Bajger. „Byla narušena důvěra občanů v řádný chod demokraticky zvolených institucí,“ dodal. Vinu trojice podle něj prokázaly především odposlechy a písemné dokumenty. Při návrzích trestů ale žalobce zvážil také desetiletou dobu trestního stíhání.

Nečasovi navrhl státní zástupce uložit souhrnný trest. Bývalý premiér totiž již pravomocně dostal roční podmínku a peněžitý trest ve výši 100 000 Kč za lživou výpověď ve prospěch manželky. Vyšší trest mu žalobce navrhl i proto, že byl podle něj hlavním pachatelem trestné činnosti. U Nečasové pak Bajger požaduje také desetiletý zákaz vykonávat funkce ve státní správě. Žena dnes u hlavního líčení uvedla, že jí kauza zničila život. „V České republice jsem nezaměstnatelná,“ prohlásila.

Z advokátů obžalovaných se dnes ke slovu dostal pouze Bruna. Podle něj je nemyslitelné, aby byla Nečasová označena za spolupachatelku trestné činnosti i v případě, že by se prokázala. Žena podle něj pouze předávala informace mezi politiky a v případě, že by ji soud nemohl osvobodit, navrhl, aby ji odsoudil za pomoc k trestnému činu. „V takovém případě je navrhovaný trest příliš vysoký,“ řekl novinářům.

Za moc přísné považuje tresty i Nečasův právník Adam Černý. Advokát bývalého premiéra a Bočkův právní zástupce Petr Toman přednesou své závěrečné řeči v úterý.

Obvodní soud pro Prahu 1 se případem zabývá již podruhé. Poprvé trojici zprostil obžaloby, verdikt ale následně zrušil odvolací senát. Nečasová se původně u soudu zodpovídala také z nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Toto stíhání však soud zastavil, protože je již promlčené.

Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Nečas byl již v květnu pravomocně odsouzen za to, že dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky. Stal se tak prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Lživě vypovídal v případu zneužití Vojenského zpravodajství, který v roce 2013 přispěl k pádu jeho kabinetu. Nečas trvá na tom, že hovořil pravdu.

Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády. Na základě Nečasových výpovědí z let 2015 a 2017 soud nejprve ženu opakovaně osvobodil. Nakonec ji justice potrestala nejpřísnějším možným podmíněným trestem a maximálním - tedy desetiletým - zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Bývalý prezident Miloš Zeman Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost: prominul jí zbytek zkušební doby.

Zásah policie na úřadu vlády, ministerstvu obrany i řadě dalších míst, který se odehrál v noci na 13. června 2013, vedl k pádu vlády Petra Nečase a jeho odchodu z čela ODS. Následně padla řada obvinění a začaly soudní procesy, některé dosud neskončily. Znamenal velký otřes na domácí politické scéně - otevřel cestu novým stranám, především hnutí ANO a Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, oslabil naopak důvěru ve stávající subjekty, vedle občanských demokratů se to týkalo i ČSSD. Příležitost využil tehdejší prezident Miloš Zeman jmenováním úřednické vlády.

Zdroje: