Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Čtyři miliardy stravenek pro vyvolené? Kalousku, pravice nemusí být zlá, tvrdí podnikatel

Čtyři miliardy stravenek pro vyvolené? Kalousku, pravice nemusí být zlá, tvrdí podnikatel
zdroj: Mediafax

Jedním z nejdiskutovanějších bodů daňové reformy jsou stravenky. Odpůrci poukazují na jejich nesystémovost, která zvýhodňuje jednu skupinu zaměstnanců na úkor druhé. Kupodivu se jich ale zastávají i pravicově smýšlející lidé. Místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek to zdůvodňuje tím, že pravice nemusí být sociálně agresívní.

Zatímco opozice je v pohledu na stravenky jednotná, v koalici se názory na ně tříští. Věci veřejné a část ODS se kloní k jejich zachování, naopak TOP 09 by zvýhodnění stravenek zrušila jako nesystémový prvek daňové soustavy a také jako opatření, které zvýhodňuje jednu část zaměstnanců na úkor druhé skupiny. Místo nich plánuje ministerstvo financí zavedení daňového paušálu, díky němuž by se snížily daně všem zaměstnancům.

„Náš návrh, který bude zachovávat stravenky, bude automaticky rušit tento bonus," uvedl pro ČT ekonomický expert VV Michal Babák. „Se zrušením daňového paušálu nemohu souhlasit. Daňový paušál je 12 miliard pro všechny lidi, stravenky jsou čtyři miliardy pro vyvolené," kontroval ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Daňový bonus by pomohl milionu. Třem by ubral

Jeho dvanáctimiliardový argument vychází z toho, že by si zhruba čtyři miliony zaměstnanců mohlo v daňovém přiznání odečíst tři tisíce korun za rok. Zrušení stravenek a zavedení daňového bonusu by však prospělo jen milionu zaměstnanců, kteří v tomto směru žádné výhody od zaměstnavatele nemají. Naopak by prodělalo 1,7 milionu zaměstnanců, kteří využívají závodních jídelen, a 1,3 milionu těch, kteří dostávají stravenky.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.