Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

ČR pošle Ukrajině balistickou optiku, výzbroj a vojenskou a hasičskou techniku

ČR pošle Ukrajině balistickou optiku, výzbroj a vojenskou a hasičskou techniku
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Česko poskytne Ukrajině balistickou ochrannou optiku a výzbroj ze zásob policie, hasiči darují šest hasičských vozů s žebříky a další vybavení. Stejně tak dnes vláda rozhodla o dodávce dalšího vojenského materiálu, podrobnosti o hodnotě i podobě daru novinářům předseda vlády Petr Fiala nesdělil.

Ministerstvo vnitra v tiskové zprávě uvedlo, že policisté pošlou do země napadené Ruskem potřeby za více než 53 milionů korun, hasičský sbor automobilní techniku v pořizovací ceně zhruba 33 milionů.

„Pokud jde o pomoc Ukrajině, vláda schválila to, že poskytneme Ukrajině balistickou ochrannou optiku a výzbroj ze zásob Policie České republiky. Hasičský záchranný sbor daruje ukrajinským kolegům šest hasičských vozů s žebříky a další hasičské vybavení,“ uvedl Fiala. Ministr vnitra Vít Rakušan již dříve řekl, že vyslání je otázkou dní.

Policie daruje Ukrajincům podle vnitra části výstroje, balistickou ochranu, optický a drobný materiál, včetně palet a kontejnerů. Materiál je určený pro potřeby ozbrojených sil a bezpečnostních sborů. Hasičský sbor dodá plně provozuschopnou výškovou techniku - žebříky a plošiny - u které se předpokládalo její postupné nahrazení. Dále pošle dvě elektrocentrály a dvě osvětlovací věže. „Jde o dary, které hasičský záchranný sbor obdržel od veřejnosti za účelem pomoci Ukrajině,“ uvedlo ministerstvo. Podle vyjádření Rakušana z minulého týdne dostane Ukrajina také ochranné obleky, přilby a dýchací přístroje.

Přepravu na Ukrajinu zajistí Česká republika. „V případě dalších darů od soukromých donátorů mohou hasiči tyto dary poskytnout Ukrajině bez dalšího schvalování, a to až do hodnoty 200 milionů,“ doplnilo vnitro.

Vláda po týdnu opět rozhodla o dodávce dalšího vojenského materiálu Ukrajině. Česko bylo podle Fialy jednou z prvních zemí, která takový materiál napadené zemi posílala. Aktuálně už se přidala řada států včetně těch, které mají v tomto ohledu větší technologické a finanční možnosti, uvedl. Ukrajina podle něj potřebuje zbraně protiletecké či protitankové.

Ministerstvo obrany podle dosavadních informací na Ukrajinu dosud poslalo vojenskou pomoc asi za 750 milionů korun. Ministryně obrany Jana Černochová minulý týden hovořila o tom, že Česko může pomoci dalším vojenským materiálem v hodnotě až miliardy korun.

O vybavení pro hasiče požádal ve čtvrtek kyjevský starosta Vitalij Kličko. Serveru Seznam Zprávy minulý týden řekl, že Kyjev potřebuje požární žebříky nebo dýchací masky.

O poslání hasičské techniky na Ukrajinu dříve na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost mluvil generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Hasiči podle něj mají k dispozici 266 kusů výškové techniky, z toho 110 je po životnosti, tedy starších než 20 či 25 let. „Snažíme se vybrat tu techniku, která je po životnosti, ale bude využitelná pro hasiče na Ukrajině, abychom alespoň nějak pomohli,“ řekl tehdy.

Zdroje: