Dnes je neděle 29. září 2024., Svátek má Michal
Počasí dnes 4°C Polojasno

Co dělat pro pevné zdraví a dlouhý život?

Co dělat pro pevné zdraví a dlouhý život?
zdroj: Adobestock

Tohle je velmi dobrá a hluboká otázka. Odpověď na ni není vůbec jednoduchá, protože musíte dát dohromady mnoho věcí, abyste si mohli užít velmi zdravý a dlouhý život. Pravdou je, že pro většinu z nás jde o stejné životní prvky, které se spojují v klasickém zdravém životním stylu. Jestli chcete žít dlouho, zdravě a šťastně, musíte myslet hlavně na:

  • jídlo a pití,
  • pohyb,
  • spánek,
  • duševní zdraví.

Vyvážený jídelníček

Jídlo je palivo pro náš organismus. Proto vždy myslete na to, co do sebe dáváte. Nemusí jít jen o klasické pokrmy, ovoce a zeleninu. Blahodárná mateří kašička nebo jiné včelí produkty mají úžasné vlastnosti. Takové produkty můžete od jídelníčku občas přidat, ale základem je vyvážená strava. Dostatek vitamínů, minerálů, vlákniny a bílkovin je klíčová pro zdravé tělo.

Fyzická aktivita

Pravidelný pohyb je pochopitelně klíčový k tomu, abyste byli zdraví. Zkusit ale můžete i trochu netradiční metody. Pro zdraví pánevního dna pomáhají Venušiny kuličky, které může zkusit každá žena. A zároveň zlepšíte svou psychickou pohodu. Zároveň choďte ven na procházky a najděte si sport nebo cvičení, které vám bude vážně bavit. Díky tomu u něj zůstanete po celé roky.

Dostatek spánku

Dospělí jedinci by měli spát 7-9 hodin denně. Mnoha lidem se to zdá jako dlouhá doba, ale pro organismus je velmi důležitá. Během spánku totiž dochází k mnoha fyziologickým procesům, bez kterých nemůže naše tělo správně fungovat. Vytvořte si spánkový režim. Choďte spát vždy ve stejnou dobu a ve stejnou dobu vstávejte. Napravíte tím svůj cirkadiánní cyklus a dopřejete tělu dost spánku.

Duševní zdraví

Tohle je také oblast, kterou hodně lidí podceňuje. Mnoho dlouhověkých jedinců vám ovšem řekne, že je to klíčem jejich dlouhého života. Nedělají si příliš starosti, mají v životě minimální množství stresu a snaží se užívat každý den. Když budete duševně v pohodě, na vašem fyzickém zdraví se to také hodně projeví, protože tyto dvě věci jsou pevně spojené.

Prevence

Preventivní prohlídky jsou mnohem důležitější, než si lidé myslí. Online objednání k lékaři na konkrétní termín vám ušetří hodně starostí i času. Navíc si budete jistí, že vám daný termín a hodina vyhovuje. Na prevenci nezapomínejte, protože lékaři mohou včas zjistit, že je něco špatně. Nejde jen o nemoci, ale také nedostatek vitamínů a minerálů.

Buďte vděční za maličkosti

Jestli vám to pomůže, napište si každý den tři věci, za které jste vděční. Po nějaké době už to pro vás bude tak přirozené, že zápisníček odložíte. Může jít i o tak běžné věci, jako je východ slunce nebo hezké počasí. Buďte vděční za maličkosti ve svém životě a ihned budete mnohem šťastnější. A to zákonitě povede také k pevnějšímu zdraví. Spojte všechny uvedené věci dohromady, vytvořte si vlastní systém a denní řád. A užívejte si každý den svého zdraví.

 

Zdroje:
komerční sdělení / PR