Dnes je pátek 13. září 2024., Svátek má Lubor
Počasí dnes 8°C Déšť

Čína vyzývá Kanadu ke zrušení těžkých cel na elektromobily

Čína vyzývá Kanadu ke zrušení těžkých cel na elektromobily
zdroj: Profimedia

Čínské ministerstvo obchodu se dnes ohradilo proti clům, která se na dovoz elektromobilů a na dovoz ocelových a hliníkových produktů chystá od října zavést Kanada.

Opatření naruší stabilitu dodavatelských řetězců a globální ekonomický systém, uvedl mluvčí ministerstva. Zároveň Kanadu vyzval, aby od cel ustoupila, informuje agentura Reuters.

"Čína naléhavě vyzývá Kanadu, aby okamžitě napravila své chybné kroky," řekl mluvčí. Peking také míní, že ochranářská opatření porušují pravidla mezinárodního obchodu.

Uvalení cel na dovoz elektromobilů a produktů z hliníku a oceli z Číny kanadský premiér Justin Trudeau oznámil v pondělí. Dovozní clo na elektromobily má činit 100 procent a na ocel a hliník 25 procent.

Do Kanady se teď z Číny dovážejí pouze elektromobily od amerického výrobce Tesla. Na jeho vozidla z továrny v Šanghaji se zatím vztahovalo šestiprocentní clo, uvedla minulý týden kanadská stanice CBC.

Ottawa v červenci vedla konzultace ohledně možné reakce na výrazný globální vzestup čínských výrobců elektromobilů. Kanadská média už v té době zmiňovala zavedení cel jako jednu z možností.

Kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová v pondělí řekla, že Kanada bude jednat ve shodě se svými spojenci ve Spojených státech a v Evropské unii, protože Severní Amerika má integrovaný automobilový sektor. Prohlásila také, že vláda zajistí, aby se Kanada nestala dumpingovým odbytištěm pro nadměrnou nabídku z Číny.

Opatření, které Kanada zavádí, přichází po podobném kroku ze strany USA a EU. Evropská komise (EK) na začátku července uvalila na dovoz elektromobilů z Číny nad rámec běžných desetiprocentních cel prozatímní dodatečná cla až 37,6 procenta platná po dobu maximálně čtyř měsíců. Návrh konečných cel zveřejněný minulý týden předpokládá, že by měla maximální sazba činit 36,3 procenta.

Spojené státy v květnu oznámily zvýšení cel na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent. Zvýšily také cla na dovoz počítačových mikročipů, zdravotnických produktů, některých výrobků z oceli a hliníku a na další položky.

Zdroje: