Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

'Chtěl jsem, aby mě zatkli,' tvrdí student, který nelegálně vstoupil do KLDR

'Chtěl jsem, aby mě zatkli,' tvrdí student, který nelegálně vstoupil do KLDR
Won-moon Joo si pochvaluje, jak se o něj v Severní Koreji dobře starají a věří, že ho brzy pustí domů | zdroj: Profimedia

Jednadvacetiletý jihokorejský mladík Won-moon Joo žijící v USA a studující na univerzitě v New Yorku nelegálně překročil hranice Severní Koreje. Chtěl být prý zatčen, aby mohl světu ukázat, jak s ním jako cizincem ve vězení zacházejí slušně, řekl v rozhovoru pro CNN.

Joo tvrdí, že přešel hranice mezi Čínou a Severní Koreou v oblasti nedaleko čínského města Dandong, přelezl ostnatý drát, a kráčel po severokorejském území podél řeky Yalu a čekal, kdy ho severokorejští vojáci zatknou. "Chtěl jsem, aby mě zadrželi," popsal reportérovi CNN student, kterého zatkli 22. dubna.

Svým pro mnoho lidí nelogickým krokem chtěl prý vylepšit vztahy mezi Severní a Jižní Koreou. "Říkal jsem si, že můj vstup do KLDR, byť nelegální, bude velká událost. Doufám, že to bude mít pozitivní vliv na vztahy mezi Severem a Jihem. Doufal jsem, že budu moci povědět světu, jak obyčejný student sice vstoupil do KLDR nelegálně, ale země se k němu chovala slušně a umožní mu bezpečný návrat domů," popsal možná trochu podivný argument pro vstup do přísně střežené komunistické země. Televize však upozorňuje, že není jasné, zda student mluvil svobodně, nebo byl ke slovům donucen.

 

V rozhovoru působí zdravě, ubytovaný je prý v třílůžkovém pokoji s vlastní koupelnou. Jen nemá k dispozici televizi, radio, telefon ani internet. Skrz rozhovor s americkou televizní stanicí tak mohl o sobě poprvé dát vědět své rodině. "Samozřejmě chápu, že mí rodiče a blízcí o mě mají starost, ale jsem v pořádku a starají se tu o mě. Nemusí se o mě bát," vzkázal Joo.

To, že mu není umožněn volný pohyb, prý chápe. "Udělal jsem špatný čin, jsem teda zločinec. Jsem ochoten přijmout jakýkoli trest," tvrdí mladík, který o "výletu" do KLDR prý přemýšlel od února.

Zdroje: