Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Chlapci (16) vyoperovali z hlavy metrový šíp z harpuny

Chlapci (16) vyoperovali z hlavy metrový šíp z harpuny
zdroj: tisková zpráva

Jásiru Lopézovi z amerického Miami prostřelil nešťastnou náhodou jeho kamarád hlavu harpunou. Ačkoliv skoro metrový šíp harpuny pronikl skrz Lopézovu lebku, minul všechny důležité oblasti mozku. Lékařům se podařilo kus kovu vyoperovat, píše Huffpost Miami.

Jásir Lopéz a jeho o rok mladší kamarád si 8. června hráli s harpunou, když mladší z chlapců omylem stiskl spoušť. Vystřelený šíp trefil Lopéze několik centimetrů nad pravé oko. Podle lékařů pak chvíli trvalo, než se oba chlapci probrali: starší totiž okamžitě po zásahu ztratil vědomí a mladší pravděpodobně následkem šoku omdlel.

Zraněného hocha transportoval vrtulník do miamské nemocnice. "Je to nezvyklé zranění, takové nevidíte každý den - pacient je při vědomí, komunikuje a má v hlavě harpunu o délce tři stopy," řekl deníku Huffington Post George Garcia, lékař z miamské nemocnice, podle kterého bylo prvním úkolem nenechat se rozrušit zvláštností zranění.

Chlapec podle lékařů začal chvíli po převozu do nemocnice křičet, proto ho museli zdravotníci utlumit léky, aby si ještě více neublížil. Poté bylo nutné odstranit přečnívající část šípu, aby se Lopéz vůbec vešel do CT, a lékaři tak mohli zjistit rozsah zranění. Na pomoc si nakonec vzali netradiční nástroje: řezačku ocelových výztuží a kleště.

Podle Rosse Bullocka, neurochirurga a ředitele neurotraumatologického oddělení, bylo překvapivé, že harpuna minula všechny důležité oblasti chlapcova mozku, ale také hlavní cévy. Tříhodinová operace dopadla úspěšně, hoch už se zvládne posadit, navíc dokáže i trochu mluvit.

Popisuje bolest a také menší citlivost levé poloviny těla. V pondělí opustil jednotku intenzivní péče a čekají ho dva až tři měsíce rehabilitace. Bullock řekl, že mentální funkce nejspíše nebyly poškozeny. "Očekáváme oslabení levé ruky a nohy, ale naštěstí je pravák," dodal neurochirurg.