Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Chcete snadný porod? Vynálezci přišli se speciální centrifugou

Chcete snadný porod? Vynálezci přišli se speciální centrifugou
Dublinská vědecká galerie sestavila repliku speciálního porodního lůžka | zdroj: YouTube.com

Porod je fyzicky i psychicky náročná záležitost a ne vždy jde vše podle představ a plánů. Jeden americký pár proto v 60. letech přišel s vychytávkou, která by ženám porod usnadnila – centrifugou, díky níž by dítě v podstatě samo "vystřelilo" z těla ven…

Nutno podotknout, že George Blonsky s manželkou Charlotte sami děti neměli, porod tedy znali jen z teorie. Ani to jim však nebránilo ve fušování do porodnictví. Jejich myšlenka byla svým zvráceným způsobem logická – při porodu je potřeba nějaká hnací síla. A ne vždy se ženám daří dítě vytlačit. Tak proč nepozvat na pomoc fyziku, že?

Manželé proto popsali a sestrojili unikátní porodní lůžko postavené na točně. Na něj si rodící žena měla vylézt, porodní asistentky by jí přivázaly nohy a následně zapnuly tlačítko otáčení. Přístroj měl být schopný vytvořit přetížení až 7 G, což je hodnota, se kterou trénují na centrifuze piloti stíhaček.

Odstředivá síla měla dítěti pomoci jednoduše "vyklouznout" z těla matky, přičemž vynálezci mysleli i na záchytnou síť mezi nohama. Až by dítě přistálo, měl zacinkat zvoneček – to kdyby náhodou zdravotní personál porod prošvihl. 

Nic tak bizarního přece nemohl nikdo soudný vymyslet, říkáte si. Ale hůř – žádost o patent podaná v lednu 1963 byla překvapivě o dva roky později schválena! Patentu bylo přiřazeno číslo US3216423A, ale pokud by podobný mučící přístroj někdo chtěl přece jen vyrobit, nemusí se bát – v roce 1982 jeho platnost vypršela.

V roce 1999 byl vynález, pro který našli inspiraci u slonů, kteří během porodu lehce rotují dokola, "oceněn" Ig Nobelovou cenou pro bizarní objevy, které mají lidi "nejdříve rozesmát a poté je donutit zamyslet se". Repliku porodní centrifugy následně v roce 2014 zkonstruovala Dublinská vědecká galerie v rámci výstavy "Fail better".

zdroj: YouTube.com

Zdroje:
Science Gallery Dublin