Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Čeští středoškoláci: Za socialismu bylo lépe

Čeští středoškoláci: Za socialismu bylo lépe
zdroj: Profimedia

Jedenapadesát procent současných středoškoláků přinejmenším nemá problém s předlistopadovým socialismem. Jedenatřicet procent oslovených studentů pak věří, že za socialismu bylo mnohem lépe nebo alespoň spíše lépe.

Vyplývá to z nedávného průzkumu nadace Člověk v tísni. Pátá třída medvědi, protože nic nevědí, glosoval názory mladých v průzkumu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Od rodičů slyší jen láteření na dnešní poměry a netuší jaké to bylo, napsal pro ParlamentníListy.cz.

Ze zmíněného průzkumu vyplývá, že mezi studenty středních škol roste tolerance k pojmu socialismus. Zatímco v roce 2009 jej za mnohem lepší než dnešní zřízení považovaly čtyři procenta studentů, letos už to bylo osm procent. Těch, kteří socialismus označují za spíše lepší, bylo letos 23 procent ze všech dotázaných. V roce 2009 to bylo 17 procent.

Mladí "odpouštějí" socialismu

Letos vzrostl počet i těch, kteří socialismus považují za srovnatelný s tím co je dnes, a to z  osmnácti procent na dvacet procent. Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že zatímco negativně hodnotí socialismus sedmdesát procent studentů gymnázií, studentů odmítajících socialismus na středních odborných školách už je jen čtyřicet pět procent a na učilištích už jen třicet devět procent.

Příčinu proč je u dnešních studentů socialismus bez pachuti nepřijatelnosti v poměru 51:49 až na jedinou výjimku vidí ParlamentnímiListy.cz oslovené osobnosti především v rodičích mladé generace a v nedostatečné výuce o dobách minulých na školách.