Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Česko má štěstí, že nevládnou komunisté a proruští extremisté, řekl Fiala na kongresu ODS

Aktualizováno: Česko má štěstí, že nevládnou komunisté a proruští extremisté, řekl Fiala na kongresu ODS
Premiér Fiala na stejném místě obhájil mandát před dvěma lety s podporou 90 % hlasů | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Česko má podle premiéra Petra Fialy štěstí, že už se vláda neopírá o komunisty a proruské extremisty.

(AKTUALIZOVÁNO, 20:16) Fiala ve svém dnešním úvodním projevu na volebním kongresu ODS v Praze řekl, že bylo dobrým krokem vytvořit před sněmovními volbami koalici Spolu s lidovci a TOP 09. Fiala také rekapituloval cestu ODS pod svým vedením od roku 2014. Občanští demokraté se podle premiéra za osm let semkli, dokázali si přiznat vlastní chyby a napravit je.

Fiala dnes vystoupil se zprávou předsedy, vize do budoucna chce představit v sobotu v dalším projevu před volbami vedení ODS. Česko podle něj mimo jiné kvůli válce na Ukrajině čelí velmi náročné době. „Sotva jsme se vyrovnali s vlnou omikronu a ve vysokém tempu dokázali připravit a prosadit protiinflační rozpočet, Evropu zasáhla válka,“ podotkl.

Pokud se ruského agresora nepodaří zastavit včas, brzy s ním budeme mít co do činění i v naší části Evropy, varoval Fiala. „ČR má veliké štěstí, že se její vláda už tři měsíce neopírá o komunisty a proruské extremisty,“ uvedl. Válka podle něj staví kabinet před problémy, které žádný v moderní historii ČR dosud neřešil. „Nemůžeme se spolehnout na konstruktivní opozici, ale pouze sami na sebe. Není to jednoduché. Ale jsme připraveni to zvládnout,“ řekl.

Bývalý kabinet kritizoval za činnost při epidemii covidu-19. „Vyšli jsme z pandemie se stamiliardovými dluhy, z nichž bohužel významná část byla rozházena minulou vládou Andreje Babiše na výdaje, které s pandemií vůbec nesouvisely,“ řekl. Bývalý kabinet znal podle něj při epidemii jen předražené nákupy a lockdowny. „My preferujeme jinou cestu. Motivovat lidi k očkování a naučit se s covidem žít bez větších zásahů do svobod občanů,“ doplnil.

Ocenil, že se před loňskými volbami do Sněmovny povedlo vytvořit koalici Spolu. „Naším hlavním mottem bylo přinést změnu a ubránit naši zemi a její budoucnost před destrukcí ze strany populistů a extremistů. Bylo to správné rozhodnutí,“ řekl. Občanští demokraté si podle něj ale musí uvědomovat, že řada lidí nevolila Spolu proto, že koalici miluje, ale jako nejmenší zlo. „To musíme mít na paměti a podle toho se chovat,“ podotkl. Vítězství demokratických stran bylo těsné, řekl.

Fiala přebíral ODS v lednu 2014 po dosud nejhorším volebním výsledku. „Byla nás jen hrstka těch, kdo věřili a nepochybovali o tom, že se nám podaří vrátit ODS na politické výsluní,“ uvedl. Pomohlo k tomu podle něj to, že se občanští demokraté semkli, dokázali si přiznat vlastní chyby a napravit je. „Postupně jsme dokázali přesvědčit čím dál více našich spoluobčanů o tom, že má smysl znovu uvěřit ODS,“ řekl. 

(11:20, původní zpráva) V pražské hale O2 universum začne dnes odpoledne volební kongres ODS. Premiér ODS Petr Fiala na něm bude v sobotu počtvrté obhajovat post předsedy strany. Stejně jako první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura nemá protikandidáta.

Dnes Fiala, další členové vedení a ministři za ODS předstoupí před zhruba 600 delegátů s projevy. V sobotu dopoledne po bloku vystoupení hostů, mezi kterými budou předsedové vládních koaličních stran, začne volební část jednání.

Fiala na stejném místě obhájil mandát před dvěma lety s podporou 90 procent hlasů s ambicí dovést stranu po osmi letech v opozici do Strakovy akademie.

Slib naplnil po říjnových sněmovních volbách, ve kterých v koalici Spolu s lidovci a TOP 09 občanští demokraté získali převahu nad hnutím ANO. Vládu, která má za sebou sto dnů hájení, Spolu utvořilo s koalicí Starostů a Pirátů. 

Kongres původně plánovaný na polovinu ledna ODS odložila kvůli protikoronavirovým opatřením. Na rozdíl od původního termínu tentokrát covidová pravidla umožní sjezd s plnohodnotnou fyzickou účastí delegátů.

Při kongresu si občanští demokraté připomenou loňské 30. výročí vzniku strany. Ohlédnutí za historií ODS i jejími posledními roky přinese připravované video.

Zdroje: