Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Česko a Slovensko nakoupí společně obrněnce za desítky miliard

Česko a Slovensko nakoupí společně obrněnce za desítky miliard
Pásové bojové vozidlo CV-90, které vyvinuly švédské společnosti FMV, Hägglunds a Bofors. | zdroj: Profimedia

Česko a Slovensko budou spolupracovat při nákupu švédských pásových bojových vozidel CV90. Ministři obrany Jana Černochová a Jaroslav Naď o tom v sobotu podepsali dohodu.

Cílem spolupráce jsou nižší ceny kupované techniky a zapojení českých i slovenských firem do oprav a do výroby náhradních dílů.

„Tohle je ten nejlepší způsob pro obě země, a to nejen z hlediska bonusu v podobě nižších cen, ale v jednom regionu bude té techniky víc. Můžeme se proto spojit, abychom naše firmy zapojily do opravárenství, do výroby náhradních dílů,“ řekla Černochová po podpisu dohody.

Česko v červenci zrušilo tendr na nákup pásových bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard korun a rozhodlo se oslovit přímo švédského výrobce BAE Systems.

Slovenská vláda si už v červnu vybrala Švédsko jako dodavatele 152 obrněnců CV90 v hodnotě zhruba 1,69 miliardy eur (41,6 miliardy korun).

Nákupem nových obrněnců Česko dostojí slibu, který dalo NATO - vybudovat do roku 2026 těžkou mechanizovanou brigádu s moderními tanky a bojovými vozidly. Podobný příslib dalo Severoatlantické alianci i Slovensko.

Zdroje: