Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Česká marihuana do lékáren zatím nezamíří, tendr napadl jeden z účastníků

Česká marihuana do lékáren zatím nezamíří, tendr napadl jeden z účastníků
Na lékařský předpis na marihuanu mají v Česku nárok zhruba tři tisíce lidí. (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Pacienti si budou na levné v Česku vypěstované léčebné konopí muset ještě nějakou dobu počkat. Výsledek tendru napadl u antimonopolního úřadu jeden z neúspěšných účastníků, společnost Velvana, a.s. Informoval o tom server iDnes.cz.

Není zatím jasné, kdy by se mohlo české konopí začít prodávat. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení 27. února, většinou mu to trvá 60 dní, záleží ale vždy na složitosti případu.

Soutěž loni v prosinci vyhrála společnost Elkoplast s nejnižší nabízenou cenou za gram, a to 68 korun bez DPH, do nejužšího kola s ní kromě Velvany postoupil i Medihemp. Velvana podle serveru nechce zatím říci, proč tendr napadla.

Pokud ÚOHS rozhodne ve prospěch Elkoplastu, tedy že nedošlo k porušení hospodářské soutěže, mohlo by se české konopí dostat do lékáren ještě během letošního roku. Do té doby si mohou od loňského prosince lidé kupovat léčebnou drogu dováženou ze zahraničí za 300 korun za gram.

Protože si však musí marihuanu platit ze svého a cena je vysoká, využilo toho za první tři měsíce jen deset pacientů. Nárok na ni má přitom až 3000 nemocných.

Zdroje: