Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Černé ovce v koalici. Poslancům VV vadí i menší zdražení

Černé ovce v koalici. Poslancům VV vadí i menší zdražení
zdroj: tisková zpráva

To, že vládní koalice ustoupila tlaku veřejnosti a chce od 1. ledna 2012 na rok sníženou sazbu DPH ve výši 14 procent, potěšilo i zaryté odpůrce reformy. O další rok později se obě sazby sjednotí na 17,5 procentech. Mezi členy VV jsou ale stále nespokojenci.

„Největší cenou je, že jsme se dohodli," sdělil ve čtvrtek ministr financí Miroslav Kalousek. A i ministr dopravy Vít Bárta vzájemnou koaliční shodu potvrdil.

„Našli jsme shodu. Naše strana ustoupila. Důchodovou reformu konstruujeme tak, že celkové zvyšování DPH bude postupné a dopady na obyvatele menší. Komunikace na poslaneckém klubu bude asi komplikovaná," řekl Bárta. Roční výnos z takového kroku by prý měl být zhruba 27 miliard korun. Předpokládá se, že bude nižší tlak na valorizace důchodů nebo daňové slevy na dítě.

Všichni nadšení nejsou

Přesto ne všichni nad náhlým obratem K9 jásají. "Já s tím spokojen nejsem, i když samozřejmě ještě neznám všechny detaily. Pro skutečné zavedení důchodové reformy je sice nezbytné zvýšení daní, ale stále nikdo nechce přijmout fakt, že je to nutné udělat zejména v oblasti hazardu. Vždyť stát dvacet let na hazardu prodělává anebo vydělává daleko méně, než by mohl. Podle nedávných statistik se přitom ukázalo, že ročně vyjde naší společnost hazard se všemi dopady na 37 miliard korun. Výnosy jsou přitom nyní už pouhých sedm miliard. To se prostě musí změnit," řekl ParlamentnímListům.cz exsenátor a poslanec za Věci veřejné Josef Novotný.

Celý článek na ParlamentniListy.cz