Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ceny ropy po rozhodnutí OPEC+ zachovat omezení těžby mírně klesají

Ceny ropy po rozhodnutí OPEC+ zachovat omezení těžby mírně klesají
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Ceny ropy dnes mírně klesají. Skupina OPEC+ v neděli oznámila, že zachová současné dobrovolné omezení produkce i ve druhém čtvrtletí. Trhy však z velké části s tímto rozhodnutím počítaly.

Kolem 17:15 SEČ cena severomořské ropy Brent klesala o 0,4 procenta na 83,21 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela 0,9 procenta a prodávala se za 79,27 dolaru za barel.

Skupina OPEC+, která zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a její spojence v čele s Ruskem, prodlouží do konce druhého čtvrtletí současné dobrovolné snížení těžby o 2,2 milionu barelů. Chce tak podpořit trh v situaci, kdy těžba ve Spojených státech a dalších zemích, které nejsou členy skupiny, roste a současně na trhu panují obavy o vývoj poptávky, protože hlavní světové ekonomiky se potýkají s vysokými úrokovými sazbami a slabým růstem.

Reakce trhu na rozhodnutí OPEC+ však byla pouze mírná. Podle analytiků to bylo tím, že trh prodloužení očekával a z velké části ho již do ceny promítl. Některé analytiky pouze překvapilo oznámení Ruska, že ve druhém čtvrtletí sníží produkci a vývoz ropy o dalších 471.000 barelů denně.

Analytik firmy Rystad Energy Jorge Leon uvedl, že oznámené škrty sníží těžbu OPEC+ na 34,6 milionu barelů denně. Doposud se očekávalo, že těžba by mohla v květnu vzrůst na 36 milionů barelů denně, protože producenti ukončují omezování těžby. Rozhodnutí skupiny podle něj ukazuje, že je pevně odhodlána bránit cenu nad 80 USD za barel.

Cenu ropy letos podporuje rostoucí geopolitické napětí kvůli konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás a útokům jemenských Húsíů na lodě v Rudém moři. Na druhé straně však cenu brzdí obavy o hospodářský růst, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent květen 83,21 83,55
New York - NYMEX WTI duben 79,27 79,97
Zdroje: