Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Cena ropy je na rekordním minimu. Do pěti let přivede Saúdskou Arábii na mizinu

Cena ropy je na rekordním minimu. Do pěti let přivede Saúdskou Arábii na mizinu
Saúdská Arábie vždy spoléhala na svou ropu. Nyní její zlaté časy končí a bohatá země musí začít šetřit | zdroj: Profimedia

Rozpočet Saúdské Arábie skončil v uplynulém roce v minusu v přepočtu o téměř 2,45 bilionu korun, což je nejvíc v její historii. A i když si vláda předsevzala, že letos bude hospodárnější, pravděpodobně se jí schodek snížit nepovede. Cena ropy je na 12letém minimu a vojenské výdaje také stojí nezanedbatelnou částku.

Zatímco v roce 2014 se barel ropy prodával za více než sto dolarů, nyní je to kolem 35 dolarů. Ve středu se jeho hodnota dokonce na chvíli dostala i pod tuto magickou hranici jedenáctiletého minima a stále ještě klesá.

Cenu srazily nejen problémy Blízkého východu spojené s působením Islámského státu, ale promítl se do ní i dnešní severokorejský test vodíkové bomby a hlavně zvyšující se napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem.

S levnou ropou rozpočet, který ze 75 procent tvoří právě její prodej, nepočítal. Pravda, ekonomové čekali ještě horší výsledky, ale schodek ve výši 15 procent HDP také není málo.

Zatímco ještě v roce 2014 byl rozpočet v minusu o 54 miliard ryialů (362 miliard korun), loni už deficit dosáhl 367 miliard ryialů (2,45 bilionu korun).

Saúdská Arábie přiznala, že mnohem víc, než předpokládala, ji stály hlavně náklady na sociální zabezpečení, platy vládních činitelů a samozřejmě vojáků.

Pokusí se tedy schodek státního rozpočtu na tento rok snížit o 14 procent, na což doplatí nejvíc běžní občané.

Jako první na řadě bude snížení dotací na benzín – a to až o polovinu. To bude mít v zemi, kde hromadná doprava neexistuje a auto je tak nutnou samozřejmostí, výrazný ekonomický dopad.

Ministerstvo financí také potvrdilo, že má v plánu skrouhnout i vládní dotace na energie, vodu a elektřinu. A naopak zavést vyšší DPH na "škodlivé zboží", tedy tabák a slazené limonády.

Finanční analytici varují, že pokud kromě zvednutí daní a rušení dotací nezačne Saúdská Arábie skutečně šetřit, čekají bohaté království velké finanční problémy.

"Do pěti let ztratí kvůli vysokým rozpočtovým schodkům, nákladům na vojenské tažení v Jemenu a podpoře syrských povstalců všechny své devizové rezervy," varuje Luay Al-Khatteeb, odborník na ekonomickou politiku zemí Perského zálivu působící v katarském Brookings Doha Centru.

Země podle něj bude muset jednat rychle a chytře. "Musí postupně snížit své dotace, omezit zbytečné výdaje na obranu a privatizovat vybrané státem vlastněné podniky," naznačil v deníku The New York Times cestu, kterou by se Saúdi měli vydat.

Problém ale je, že při současném zhoršení vztahů s Íránem Rijád výdaje na armádu omezovat jistě nebude.

Zdroje:
Vlastní