Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Cena plynu v Evropě se poprvé od srpna dostala pod 30 eur za megawatthodinu

Cena plynu v Evropě se poprvé od srpna dostala pod 30 eur za megawatthodinu
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes výrazně klesla. Během dne se dostala pod 30 eur (asi 740 korun) za megawatthodinu (MWh), a byla tak nejníže za téměř pět měsíců. Analytici to zdůvodňují poměrně vysokou nabídkou poté, co řada zemí v posledních měsících nahradila ruské dodávky zvýšeným dovozem zkapalněného zemního plynu z jiných států.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku se dnes snížila o asi osm procent na 29,29 eura. Na začátku roku 2023 se megawatthodina ještě obchodovala za 79 eur. Začátek války na Blízkém východě způsobil, že cena na začátku října dočasně opět vzrostla nad 50 eur, ale pak se trend obrátil.

Současná cenová hladina je hluboko pod maximy dosaženými po začátku ruské války proti Ukrajině. V průběhu roku 2022 ceny plynu dočasně přesáhly 300 eur poté, co Rusko prudce omezilo dodávky plynu do Evropy.

Češi v loňském roce spotřebovali nejméně plynu od roku 1994. Spotřeba zemního plynu loni v Česku meziročně klesla o sedm procent na 7,1 miliardy metrů krychlových. Méně plynu se v roce 2023 spotřebovalo i v celé Evropské unii, meziročně zhruba o pět procent.

Zdroje: