Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 12°C Polojasno

Cena bitcoinu překročila 60.000 USD, je nejvýše od listopadu 2021

Cena bitcoinu překročila 60.000 USD, je nejvýše od listopadu 2021
Tento týden se bitcoin stal ve středoamerickém Salvadoru jako v první zemi na světě univerzálním platidlem (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin dnes překročila 60.000 USD (1,4 milionu Kč) a je nejvýše od listopadu 2021. Podle analytiků přispívají k růstu jednak bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF), jednak blížící se půlení bitcoinu, takzvaný halving. Na rekordu téměř 69.000 USD se bitcoin ocitl rovněž v listopadu 2021.

"Jde o důsledek velmi pozitivní nálady, na které se veze celý průmysl od lednového schválení regulovaných fondů ETF na bitcoin ve Spojených státech," sdělil ČTK analytik XTB Štěpán Hájek. Pro řadu regulovaných institucí jde o první možnost, jak vůči bitcoinu získat expozici, což se odrazilo také v solidním přílivu nového kapitálu.

"Odhaduje se, že některé dny poptávali správcové ETF až 12.000 bitcoinů, což výrazně převyšuje denní vytěžené množství kolem 900 bitconů," dodává Hájek. Pozitivní náladu tento týden podle něj podpořila i žádost americké společnosti BlackRock o spuštění ETF na spotový ether, tedy druhou největší kryptoměnu za bitcoinem.

Krátce po 15:00 SEČ bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk vykazoval za uplynulých 24 hodin růst o 5,8 procenta zhruba na 60.116 dolarů. Předtím se dostal až nad 60.670 USD.

Souhlas se spuštěním 11 investičních fondů ETF na spotové bitcoiny udělila americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v polovině ledna. Od začátku roku si bitcoin připisuje kolem 43 procent.

"Kryptoměny a umělá inteligence (AI) se stávají integrální součástí nových digitálních projektů a podniků, přičemž trh s kryptoměnami, zejména s bitcoinem, ukazuje známky větší stability a akceptace. Bitcoin směřuje k rekordnímu maximu a získává na legitimnosti navzdory kritice od institucí, jako je například Evropská centrální banka (ECB). Tento vývoj naznačuje nižší míru rizika pro investory, avšak obavy z volatility, regulace a environmentálního dopadu zůstávají," řekl ČTK ředitel komunikace ve společnosti Creative Dock Tomáš Kolder.

Největší tuzemský obchodník s kryptem Bit.plus odhaduje, že bitcoin letos atakuje hranici 100.000 dolarů.

Po prolomení psychologické hranice 60.000 USD je podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy jen otázkou, kdy bitcoin překoná dosavadní maximum 69.000 USD. "Nutno však říci, že kvůli inflačnímu vývoji cena 69.000 dolarů z listopadu před třemi lety v současnosti, v únoru 2024, odpovídá zhruba 77.000 dolarů. Reálně, po zohlednění inflačního znehodnocení dolaru, tak bitcoinu chybí k pokoření rekordu ještě zdolat dalších více než 17.000 USD," podotkl.

Půlení bitcoinu se uskuteční letos v dubnu. Digitální bitcoinové mince se do oběhu dostávají postupně a každé čtyři roky se snižuje na polovinu počet denně vygenerovaných virtuálních mincí. Do oběhu se tak dostává méně bitcoinů, což zpravidla vede k růstu jejich ceny. Počet digitálních bitcoinových mincí byl předem omezen na 21 milionů, dosud bylo vygenerováno přes 19 milionů bitcoinů.

Zdroje: