Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Být Horákovou, nepřiznala bych se, tvrdí Brožová-Polednová

Být Horákovou, nepřiznala bych se, tvrdí Brožová-Polednová
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová, která se v 50. letech podílela na justiční vraždě Milady Horákové i dalších lidí, opustila ve středu vězení díky milosti Václava Klause. Být tehdy na místě Horákové, nepřiznala bych se, říká v rozhovoru pro MF Dnes.

Do procesu s Horákovou byla vybrána proto, aby ženu soudila žena, připomíná MF Dnes. Exprokurátorka si neuvědomuje, nebo odmítá přiznat, že byli političtí vězni nuceni k doznáním týráním a mučením v komunistických žalářích a podivuje se nad tím, že byla souzena právě ona.

"Už jste někdy viděl, aby prokurátor, který nebyl ani dozorový prokurátor a byl u procesu z příkazu - a nebyl ještě hotový právník - aby byl potrestaný, a přitom o soudcích Nejvyššího soudu se vůbec nemluví? O nikom! Soudci jsou dobří a o mně se mluví v televizi, že jsem Miladu Horákovou odsoudila," cituje osmaosmdesátiletou ženu server iDnes.cz.

Brožová je ráda, že se milosti od prezidenta ještě dočkala. Prý nebýt Štrasburku, nedostala by se na svobodu vůbec. Svůj podíl na odsouzení Horákové zlehčuje a navíc tvrdí, že demokratická politička byla obviněna ze závažných zločinů. 

"Byla jsem novicka. Měla jsem hrůzu z toho, co je to za trestnou činnost"

"Poslechněte, když vám někdo předloží spis, ve kterém se píše o zbraních a já nevím o čem ještě... Já byla novicka a hrůzou byla celá vyplašená z toho, co to je za trestnou činnost. Přitom Milada Horáková byla právnička a mohli jste snad slyšet z toho procesu, co mluvila. Být na jejím místě, tak bych především řekla, že to, z čeho je obviněna, není pravda. Ona se přiznávala," říká v rozhovoru pro MF Dnes. 

Politickým vězňům připadá její propuštění na svobodu absurdní a prezidenta Václava Klause za něj kritizují. Připojili se k nim například Vladimír Hučín nebo Petr Cibulka. Někteří antikomunisté, kupříkladu senátor Jiří Štětina ale její propuštění chápou a vidí v něm "akt milosrdenství".

Ve vězení se prý Brožová-Polednová snažila vychovávat vězenkyně, protože na ně "mají dozorkyně málo času." Jediným mým přáním je, abych se dožila devadesátky, sdělila ještě propuštěná žena deníku.