Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Busta Jana Pavla II. se ocitla na neupravené zahradě a s telefonním číslem

Busta Jana Pavla II. se ocitla na neupravené zahradě a s telefonním číslem
Jan Pavel II s americkým prezidentem Jimmym Carterem, 1976 | zdroj: Getty Images

V polské Čenstochové někdo umístil bustu bývalého papeže na zahradu u rozpadajícího se domu a pod ni napsal své telefonní číslo. Polákům se to příliš nelíbí. O incidentu informuje internetový portál polského deníku Gazeta Wyborcza.

Kolemjdoucí, kteří na ulici sv. Barbary bustu Jana Pavla II. míjejí, se nad ní pozastavují. Místo jim pro sochu nepřipadá zrovna uctivé.

Její majitel se ale mezitím našel. Jde o řezbáře a sochaře Piotra Tukiewicze, který ji na ulici postavil 15. srpna s jediným cílem: chce ji prodat. Ke celé věci říká:

"Okolí je možná nezajímavé, ale jedná se jen o vystavení. Počítám s tím, že odtamtud rychle zmizí, protože se určitě pro papežovu podobiznu najde šťastný kupce. Před několika lety jsem pracoval na projektu pomníku Jana Pavla II.; odsekl jsem vrchní část, zůstalo mi několik jejích odlitků a teď jsem usoudil, že někdo může mít o takovou řezbu zájem. Je kvalitní, vyrobená z pryskyřice a skleněného vlákna. Ohodnotil jsem ji na 500 zlotých (asi 3000 korun)."

Odmítá přitom, že by šlo o rouhání: "Neumístil jsem ji na takové místo bezdůvodně. Čenstochová je přece plná sakrálních památek, dokonce i těch pochybné kvality, a nikoho to neruší. [...] Tu papežovu podobiznu jsem vytvořil před několika lety. Dnes po letech zkušeností bych ji možná udělal lépe. Ale morální rozpor v tom nevidím. Všichni se snaží uživit a já se živím tímto. Nabízím své umění a snažím se ho dělat co nejlépe."

Fotografie z místa je možné si prohlédnout u původního polského článku zde.

 

Zdroje: