Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Bursík za konzultace k uhlí dostal jeden a půl miliónu

Bursík za konzultace k uhlí dostal jeden a půl miliónu
zdroj: tisková zpráva

Bývalý ministr životního prostředí a někdejší šéf Strany zelených Martin Bursík nedávno obvinil vládu z toho, že podléhá lobbingu uhelných společností. Jenže jeho firma Ecoconsulting před lety radila Mostecké uhelné společnosti. Inkasovala za to celkem asi 1,5 milionu korun.

Bursík pro severočeské těžaře hnědého uhlí pracoval v letech 2000 až 2003. Strategickým záměrem Mostecké uhelné společnosti (MUS) je v oblasti těžby hnědého uhlí prolomení těžebních limitů, tedy další dolování uhlí v severních Čechách. Uvedly to Lidové noviny (LN), jimž informaci sdělil mluvčí vlastníka MUS Radek Stavěl.

Bursík: Vedou proti mně diskreditující kampaň

Bursík ale informace popírá. „Vedou pro mne diskreditující kampaň," brání se nařčení, že firmám Synergo Group a Appian Group, což byli dřívější majitelé MUS, radil, jak prolamovat těžební limity. „To není pravda, nic z toho poradenství nesouviselo s limity nebo jejich prolomením," uvedl dále Bursík pro LN.

Podle Bursíka se konzultace, za něž obdržel zhruba 1,5 milionu korun, týkaly především pozice Appianu na energetickém trhu a jeho boje s gigantem ČEZ. „Hodně se to týkalo liberalizace energetického trhu a toho, jak by se tehdejší evropská komise tvářila na kroky české vlády, pokud by tehdy bylo Česko členem EU z pohledu hospodářské soutěže," řekl Bursík LN.  Navíc podle něj to byl právě on a jeho ministerstvo životního prostředí, kdo chtěl po devadesátých letech potvrdit limity pro uhlí.

Noviny mají smlouvy k dispozici

Jenže LN uvedly, že mají zmíněné smlouvy k dispozici, a ty potvrzují, že Bursík nehovoří pravdu. Část ze smluv pak LN otiskly ve svém pátečním vydání. Podle nich dostávala Bursíkova firma v jednom roce 30 tisíc měsíčně, a v dalších dvou pak 50 tisíc. Obdržela i takzvané success fee - půlmiliónovou prémii za to, že „práce přinesla zadavateli mimořádný efekt."

Exministr je však přesvědčen, že je terčem pomsty kvůli svému úternímu vystoupení ve sněmovně, kdy obvinil vládu, že jde uhelné lobby na ruku, neboť stáhla novelu horního a geologického zákona z programu schůze.

Je to prý špinavá hra politické konkurence

„Asi to někoho rozzlobilo, že jsem takhle vystoupil. Špinavá diskreditační hra, o tom není pochyb," dodal pro LN Bursík. Podle něj může jít i o útok politické konkurence související s tím, že preference Strany zelených v poslední době stoupají a o Bursíkovi se spekuluje, že by mohl na jaře kandidovat do sněmovny.

www.parlamentnilisty.cz