Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Špičky ODS popíraly, že se znají s podvodníkem Bušinou

Špičky ODS popíraly, že se znají s podvodníkem Bušinou
zdroj: tisková zpráva

Politici z ODS si dosud stáli za tím, že neznají podnikatele Filipa Bušinu, obviněného z obrovských daňových podvodů. Jenže nyní se objevil důkaz, že místopředsedové ODS Petr Gandalovič s Petr Bendl se s Bušinou znají. Napsal to deník Mladá fronta Dnes (MfD).

Místopředsedové ODS Gandalovič s Bendlem ještě nedávno zdůrazňovali, že se s Filipem Bušinou neznají. Také poukazovali na to, že Bušina je napojený na středočeského hejtmana Davida Ratha z ČSSD.

Jenže nyní se objevila nahrávka dva roky starého večírku, který se konal v luxusní restauraci U Svatého Václava v centru Prahy. A tam byli i Gandalovič s Bendlem. Slavili spolu s Bušinou narození jeho dítěte.

Bušina, který bohatl na veřejných zakázkách, měl na večer 8. ledna pronajatý celý podnik. Na videozáznamu je vidět, jak vítá příchozí a loučí se s odcházejícími. „Srdečně si potřásá rukou třeba s tehdejším ministrem zemědělství Gandalovičem," napsala Mladá fronta Dnes.

Gandalovič jako největší politická spojka?

Gandalovič však tvrdí, že se na večírku objevil náhodou. "S Bušinou jsem se nikdy nesetkal. Jeho jméno jsem slyšel poprvé, když vypukla jeho kauza," tvrdil Gandalovič ještě před dvěma dny. Když se ale dozvěděl, že existuje videozáznam z Bušinova večírku, svá slova zmírnil.

"Jako ministr jsem absolvoval spoustu společenských akcí, často mě pozvali jiní lidé než hostitelé, a to byl zřejmě i případ tohoto večírku," uvedl pak pro MfD. Deník Mfd ale připomíná, že Gandalovič je v policejním spisu na Bušinu uveden jako jeho největší politická spojka.

Bendl: Já na to koukám a nechce se mi věřit

Při nočním odchodu z restaurace zachytila kamera i další špičky ODS - tehdejšího středočeského hejtmana Bendla, šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře či pravou ruku předsedy strany Mirka Topolánka, náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra.

Bendl se ještě včera po poledni zapřísahal, že se s Bušinou nikdy nepotkal na soukromé akci. "Toho člověka znám, ale kámoši nejsme. Věděl jsem, že je sociální demokrat, Rath na mě před volbami zkoušel nasadit svoje lidi," tvrdil Bendl. Poté, co si včera nahrávku prohlédl, zaskočeně reagoval: "Já na to koukám a nechce se mi tomu věřit. Takovou akci si nepamatuju," řekl Mladé frontě Dnes.

Bušinova firma dostala za Bendla zakázky

Podle MfD je ale Bendl v podezření, že když byl středočeským hejtmanem, tak Bušinova firma EPG dostala dvě šestimiliónové zakázky na poradenství při získávání dotací z EU pro nemocnice v Kladně a Příbrami. Zároveň začala pro kraj vypisovat výběrová řízení. Bušinovy Stavby a.s.se také staly jedním ze subdodavatelů více než miliardové přestavby kladenské nemocnice.

Bušinu a jeho komplice obvinila policie z daňových podvodů za tři sta milionů. Peníze z nastrčené firmy nosili v hotovosti ve zhruba 130 igelitových taškách.

www.parlamentnilisty.cz