Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Skoro zataženo

"Budu volit komunisty", to vy jen tak říkáte. Havlova odbornice lidu

"Budu volit komunisty", to vy jen tak říkáte. Havlova odbornice lidu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Prázdninový politický poklid rozčeřily v poslední době průzkumy volebních preferencí, podle nichž se rostoucí přízni těší KSČM. Agentura Factum Invenio jí dokonce přisoudila jen nepatrně horší volební výsledek než dlouhodobě druhé ODS.

Optimismus příznivců této strany však chladí oslovení sociologové. Jan Herzmann pozoruje jen velice mírný nárůst preferencí a Jiřina Šiklová čeká, že protestní hlasy ve volbách stejně skončí u jiných stran.

Ani pod dojmem slibných výsledků volebních průzkumů by se neměli stoupenci KSČM těšit na to, že se jejich straně povede v příštích volbách vymanit z obvyklých čísel. Podle těch aktuálních, která zveřejnila na konci minulého týdne agentura Factum Invenio, by KSČM jen v desetinách procenta zaostávala za druhou ODS, což vyvolalo u jedné části politického spektra zděšení, zatímco u druhé pochopitelně nadšení.

„Preference KSČM nijak dramaticky nestoupají. Jen se při setrvalém absolutním počtu příznivců promítla předpokládaná nižší účast než ve skutečných volbách," uvádí pro ParlamentníListy.cz ředitel Factum Invenio Jan Herzmann na pravou míru údaje, které měly signalizovat rostoucí podporu komunistů.

Za přibližováním je odklon příznivců od ODS

„Z dlouhodobého hlediska KSČM posiluje jen mírně. Její přibližování k ODS je dáno hlavně tím, že se od občanských demokratů odklání značná část příznivců," nepřičítá sociolog srovnávání kroku těchto dvou stran rostoucí oblibě komunistů, ale spíše mizérii, do které se dostali občanští demokraté. „Navíc tenhle výsledek bych nepřeceňoval, počkejme si na další šetření," dodává šéf Factum Invenio.

Celý článek na ParlamentniListy.cz