Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Bude z čeho vybírat: O poslanecká křesla se uchází Lollobrigida a Fittipaldi

Bude z čeho vybírat: O poslanecká křesla se uchází Lollobrigida a Fittipaldi
Gina Lollobrigida a Emerson Fittipaldi | zdroj: Profimedia

Do italského Senátu chtějí v předčasných zářijových volbách kandidovat herečka Gina Lollobrigida či dvojnásobný mistr světa formule 1 Emerson Fittipaldi. Lollobrigida řekla deníku Corriere della Sera, že hodlá kandidovat za krajně levicové uskupení Lidová a suverénní Itálie. Fittipaldi přijal kandidaturu za stranu Bratři Itálie, která patří k favoritům voleb.

V parlamentních volbách chce kandidovat téměř 100 stran a hnutí, ohlásilo dnes italské ministerstvo vnitra.

Pětadevadesátiletá filmová diva Lollobrigida chce vést kandidátku v několika obvodech. „Itálie je na tom špatně, chci udělat něco dobrého a pozitivního,“ řekla deníku. „Chci, aby lid rozhodoval o všem, od zdravotnictví až po justici,“ dodala herečka. Uvedla také, že jejím politickým vzorem je vůdce hnutí za indickou nezávislost Mahátma Gándhí.

Není to hereččina první volební zkušenost. V roce 1999 kandidovala za hnutí bývalého středolevicového premiéra Romana Prodiho do Evropského parlamentu. Mandát nezískala, od voličů ale dostala na 10 000 preferenčních hlasů.

O kandidatuře se Lollobrigida rozhodla po konzultaci se svým advokátem a bývalým prokurátorem Antoniem Ingroiou. Bývalá herečka se v posledních letech soudila kvůli ustanovení opatrovníka, který hlídal nakládání s jejím majetkem. Lollobrigida opatrovníka, jehož ustanovení žádal její syn, u soudu odmítala, spor však prohrála. Na konci loňského roku ustanovení opatrovníka potvrdil nejvyšší soud.

Bývalý jezdec Emerson Fittipaldi bude kandidovat za krajně pravicovou stranu Bratři Itálie. Barvy této strany bude hájit v zahraničním obvodu, kde hlasují italští občané žijící v Jižní a Střední Americe. Podle italského pravicového listu Il Giornale pětasedmdesátiletý Fittipaldi, který se narodil v Brazílii, ale má italské kořeny i občanství, získal podporu brazilského prezidenta Jaira Bolsonara.

Italské ministerstvo vnitra dnes ohlásilo, že úmysl kandidovat ohlásilo 98 stran, hnutí a dalších politických subjektů. Většina z nich však musí sesbírat pod své kandidátky podpisy občanů, aby se objevila na hlasovacím lístku. Část stran se přitom nebude zřejmě ucházet o mandáty ve všech obvodech. Přesný seznam uchazečů za každý obvod a podpisy musí subjekty podat do 22. srpna, k volbám italští voliči půjdou v neděli 25. září.

Zdroje: