Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Britannic: Za zaoceánské lodi vojenskou nemocnicí, potopení ale neunikl

Britannic: Za zaoceánské lodi vojenskou nemocnicí, potopení ale neunikl
Unikátní záběry na suché doky, ve kterých vznikal parník Britannic | zdroj: Profimedia

Původně měl obří parník Britannic, stejně jako jeho sesterské lodě Titanic a Olympic, sloužit k zaoceánským plavbám. Jenže přišla první světová válka a změnila parník v plovoucí nemocnici. Britské armádě sloužil rok, než 21. listopadu 1916 najel na minu a klesl ke dnu.

Na námořní minu parník najel ráno v 8 hodin a 12 minut v průlivu mezi řeckým ostrovem Kea a mysem Sounion. Přestože se potopil za pouhých 55 minut, počet obětí je s jeho sesterskou lodí Titanikem nesrovnatelný. V oblasti bylo mnoho lodí a rybářů, navíc ani v listopadu nejsou pro koupání ve Středozemním moři potřeba příliš velké zkušenosti s otužováním. Díky tomu zemřelo „jen“ 28 pasažérů.

Britannic společnosti White Star Line vznikal v Belfastu v loděnicích Harland & Wolf něco málo přes dva roky. Na vodu byl spuštěn 26. února 1914, jenže během dokončovacích prací stihla začít první světová válka. Čerstvě dokončená loď musela do armádní služby - námořnictvo ji pod honosnějším názvem HMHS Britannic převzalo v listopadu 1915 jako lodní nemocnici s lůžky po 3300 zraněných.

Mezi bojišti na Blízkém Východě a Británií se Britannic stihl za svou roční službu otočit pětkrát, než klesl ke dnu. Jeho vrak objevili 3. prosince 1975 v hloubce 118 metrů potápěči z týmu J. Cousteaua.

Zdroje:
Vlastní