Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Boj o většinu v Senátu začal, jde i o vládu

Boj o většinu v Senátu začal, jde i o vládu
zdroj: Mediafax

Na třetině území České republiky začalo ve 14:00 druhé kolo senátních voleb. Lidé v něm rozhodnou o tom, zda si v horní komoře parlamentu uchovají většinu strany vládní koalice, nebo ji získají opoziční strany.

Volební místnosti ve 27 obvodech budou otevřeny v pátek až do pozdního večera a v sobotu od rána. Uzavřou se ve 14 hodin. 

Výsledky prvního kola voleb mírně favorizují sociální demokraty. Jejich zástupci vyhráli ve 12 obvodech, v dalších deseti postoupili do závěrečného kola z druhého místa. ČSSD tak má blízko k napodobení předloňského vítězství, kdy získala senátory ve 23 obvodech. Žádné křeslo neobhajuje a díky 29 stávajícím senátorům by mohla sama v jednaosmdesátičlenném Senátu získat nadpoloviční většinu a komplikovat vládě život. 

Dvanáct křesel pro ČSSD - strategický cíl strany

"Dvanáct křesel je strategický cíl, který by umožnil kontrolovat Senát a posílit naši vyjednávací pozici vůči vládě," uvedl před volbami úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Premiér Petr Nečas (ODS) po pátečním setkání s prezidentem Václavem Klausem řekl, že si přeje vznik odpovědného Senátu, který bude plánované reformy korigovat, a ne negovat. Levicově orientovaný Senát by podle něj vedl ke střetům a konfliktům mezi ústavními institucemi. 

Strany vládní koalice by k udržení většiny musely vyhrát ve všech 21 obvodech, kde mají své finalisty. Pouze ve čtyřech, kde proti sobě stojí zástupci ODS a TOP 09, má koalice zachování křesla jisté. V 17 ostatních obvodech má proti sobě levicové kandidáty. Prohrát by si koalice mohla dovolit v krajním případě pouze v jednom obvodu za podmínky, že by v Ostravě byla znovu zvolena členka senátorského klubu ODS Liana Janáčková (za hnutí Nezávislí).

Jazýčkem na vahách senátoři Severočechů či lidovců

Jazýčkem na vahách poměru sil v Senátu by se tak mohli stát v příštích dvou letech finalisté dosud neparlamentních uskupení a hlavně tři lidovečtí senátoři, kteří by mohli získat až čtyři nové kolegy. KDU-ČSL má ve finále tři kandidáty, s jejich podporou kandiduje na Pardubicku Miluše Horská (za hnutí Nestraníci). 

Volit senátory mohou lidé všude tam, kde měli tuto možnost v prvním kole, které se konalo na začátku uplynulého víkendu. Pro druhé kolo už ale hlasovací lístky se jmény finalistů nedostanou do svých poštovních schránek. Čekat na ně budou ve volebních místnostech. Stejně jako před týdnem si lidé do volebních místností musí vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli prokázání totožnosti. 

Z nejvyšších ústavních činitelů mezi voliče bude o tomto víkendu patřit pouze předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který obhajuje svůj mandát na Liberecku. Volit nyní nemohou vzhledem k místu bydliště ani prezident, ani premiér, ani předsedkyně sněmovny, ani žádný z předsedů zbývajících čtyř stran zastoupených v dolní komoře parlamentu.