Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Komentář: Boj o Jeruzalém se přenesl i do Česka. Kvůli chybě ve školním atlasu

Komentář: Boj o Jeruzalém se přenesl i do Česka. Kvůli chybě ve školním atlasu
Gary Koren,velvyslanec Izraele v ČR | zdroj: Profimedia

Víte, jaké je hlavní město Izraele? Pokud budete hledat správnou odpověď v českém školním atlasu, správné odpovědi se nedočkáte. Je v něm totiž chyba. Marginální omyl řeší politické špičky. A česká diplomacie se nikoli vlastní vinou ocitla uprostřed desítek vleklého konfliktu.

Spor začal objevem rodičů dětí z palestinské komunity v Česku. Všimli si, že atlas firmy Shocart označuje jako hlavní izraelské město Jeruzalém. Jenže mezinárodní společenství včetně České republiky uznává jako hlavní město židovského státu Tel Aviv.

Z komára v atlasu diplomatický velbloud

Palestinské velvyslanectví proto požádalo české ministerstvo školství, aby chybu v atlase, ze kterého se děti učí od roku 2011, napravilo. Pro Palestince jde o obzvlášť citlivou záležitost, protože východní část Jeruzaléma považuje za svoje budoucí hlavní město a viní Izrael z jeho okupace.

Židovský stát prohlásil Jeruzalém za své hlavní město už v roce 1947, ale teprve po šestidenní válce v roce 1967 získal kontrolu i nad Východní Jeruzalém. Od roku 1981 ho Izrael považuje za své jediné a nedělitelné hlavní město.

České ministerstvo uznalo chybu, omluvilo se a v dopise palestinskému velvyslanci přislíbilo okamžitou nápravu. Vydavatel školního atlasu už byl vyzván, aby chybný údaj přepsal, v opačném případě ztratil status oficiální školní učebnice. Zdálo se, že problém byl vyřešen.

Jenže uznání omylu vyvolalo v Česku nepříčetné reakce. Státní instituce i vydavatel se okamžitě staly terčem výhrůžek a obvinění z antisemitismu, podpory Arabů a muslimů, dokonce se objevilo i přání, aby redakci vydavatelství navštívil Islámský stát. Nezůstalo pouze u výhrůžek na internetu. Do záležitosti se vložila i izraelská diplomacie.

Zmýlená neplatí, politika se chápe opratí

Velvyslanec židovského státu Gary Koren neváhal a označil nápravu učebního omylu za politické gesto, které ohrožuje základy česko-izraelského přátelství. Během pár dnů se do sporu ponořila i arabská a izraelská média.

List The Jerusalem Post upozornil, že jeruzalémský starosta Nir Barkat napsal českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi otevřený dopis, v němž požaduje zrušit rozhodnutí ministerstva školství. "Budoucí generace českých studentů si nezaslouží nic jiného než pravdu: Právoplatné místo Jeruzaléma jako hlavního města Izraele a srdce a duše židovského národa, které nemůže a nemělo by být odpíráno," cituje list část dopisu.

Starosta se odvolává i na historicky výborné vztahy mezi Českem a Izraelem. I z toho důvodu zve Sobotku na osobní návštěvu Jeruzaléma. Bez zajímavosti není, že prastaré a spory zmítané město vnímá jako metropoli Izraele i český prezident, který před třemi lety dokonce navrhl přesunout české velvyslanectví z Tel Avivu právě do Jeruzaléma.

České ministerstvo zahraničí mírnit tlaky argumentem, že atlas nijak nevyjadřuje oficiální postoj České republiky, který neuznává Východní Jeruzalém jako součásti židovského státu. Velvyslanec Koren ale právě tento postoj označuje za pokrytecký a nahrávající palestinské propagandě.

Ministerstvo se snaží z nepříjemné kauzy vybruslit tím, že se neohrabaně odvolává na jednotnou unijní politiku. Hlava české diplomacie Lubomír Zaorálek se ke skandálu ani nevyjádřil, natož aby ukázal vlastní iniciativu a situaci vyřešil jako profesionál. Ostatně snaha zůstat neviditelný a bez názoru charakterizuje celé působení Zaorálka v čele resortu. A tak ani není divu, že se Česko dostalo do role pingpongového míčku uprostřed izraelsko-palestinského konfliktu.

Zdroje:
Vlastní