Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bobošíková bude v názvu strany. Suverenita se přejmenovala

Bobošíková bude v názvu strany. Suverenita se přejmenovala
zdroj: tisková zpráva

Suverenita - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu. Pod touto vlajkou se chce bývalá europoslankyně Jana Bobošíková dostat do sněmovny.

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková ještě více propojila stranu se svým jménem. „Lidé přeci nevolí ODS a ČSSD, ale Paroubka a Topolánka. Třeba si řeknou, budu volit Bobošíkovou," vysvětlila změnu Bobošíková ParlamentnímListům.cz.

Někdejší Suverenitu nechala u ministerstva vnitra přejmenovat na Suverenita - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu. "Podle mých informací už úředníci naší žádosti vyšli vstříct," dodala. Informaci jako první přinesl server ParlamentníListy.cz.

"Marketingově je to propojení se jménem Jany Bobošíkové v názvu strany fantazie," pochvaluje si manažer strany Petr Hannig. "Moc se mi líbí i to spojení s moderním slovem blok," dodal.

Co znamená co

S návrhem na přejmenování přišel kandidát Suverenity, místopředseda Strany důstojného života Jan Rytíř. "Ale ten nový název jsem při diskusi s kolegy vymyslela já," řekla Bobošíková, a vysvětlila, co všechno se za novou značkou skrývá.

"Moje jméno je tam proto, že jsem jako účastnice loňských eurovoleb získala popularitu a my chceme ještě více spojit značku s osobností lídra." Podle svých slov také sama trvala na slově "blok". "To znamená, že jsme pevní. A že sdružujeme více silných osobností."

Prodloužení názvu o dovětek "strana zdravého rozumu" zase žertem odkazuje ke spojení Bobošíkové s Hannigem. Koalice s názvem Suverenita totiž vznikla loni pro účel eurovoleb spojením strany Politika 21, kterou vedla Bobošíková, se Stranou zdravého rozumu, již šéfoval Hannig.

Příliš dlouhý název? Hannigovi nevadí, politologovi ano

Jméno strany se tím ale několikanásobně protáhlo. Z jedenácti znaků na padesát osm. Což jí nemusí prospět. "Je to příliš dlouhé a komplikované," soudí politický analytik Jan Kubáček.

Například společnost Provocado při analýze názvů nejúspěšnějších firem světa zjistila, že algoritmus nejúspěšnější značky spočívá v jednom slově, sedmi písmenech a třech slabikách.

"Mně to vůbec nevadí. Vemte si například stranu Petra Cibulky," odvolal se Hannig na partaj, která má v názvu skoro celý svůj program.

Nejdůležitější je, vyzdvihuje Hannig, aby si volič spojil Suverenitu s Janou Bobošíkovou. "Každý ví, kdo je Lucie Bílá, ale nikdo už si nepamatuje, že zpívala v Maximu Petra Hanniga," zavzpomínal na svá muzikantská léta.

S tím souhlasí i Kubáček a v konečném resumé tah Bobošíkové pochválil. "Velmi chytře z hlediska marketingu si Jana Bobošíková udělala z novin billboardy, protože ty nyní budou při každé zmínce o straně odehrávat její jméno," podotkl analytik.

Hlasovcí lístky s názvem Suverenita - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu budou ve sněmovních volbách sdružovat kandidáty z několika politických subjetů. Druhým nejsilnějším jménem vedle Bobošíkové bude Jana Volfová, předsedkyně Strany důstojného života.

Do veřejného povědomí vstoupil i lídr kandidátky na Olomoucku Jan Rytíř, který tento týden pustil mezi novináře a politiky kompromitující video s komandem ČEZu.

                                                                                                                         www.parlamentnilisty.cz