Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Biskup Malý překvapil: Komunisté už nejsou to největší zlo

Biskup Malý překvapil: Komunisté už nejsou to největší zlo
zdroj: Mediafax

Podle biskupa Václava Malého jsou křesťanské svátky Cyrila a Metoděje a výročí upálení Mistra Jana Husa aktuální i dnes. Od slavných osobností českých dějin se prý mohou učit politici, ale i "obyčejní" nevěřící.

Pokud jde o českou politiku, vidí někdejší disident a odvěký antikomunista ještě horší jevy, než je přítomnost KSČM ve sněmovně: Amorálnost, odposlouchávání a zákeřné hledání slabin protivníka.

Rozhovor s biskupem Václavem Malým vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Co by měly pro občany ČR, pro obyčejné lidi, znamenat svátky Cyrila a Metoděje?
Tyto dny se týkají významných osobností našich dějin. Svatý Cyril a Metoděj umožnili, aby ti, kterým hlásali evangelium, rozuměli tomu, co se děje. Vytvořili písmo a sloužili bohoslužby. Zároveň to byli muži, kteří dovedli ochránit ty, kterým hlásali evangelium, před různými vlivy, které byly cizí tehdejšímu obyvatelstvu Velké Moravy. Cyril a Metoděj jsou spojnicí mezi Západem a Východem, má to dalekosáhlý význam, protože v poslední době se razí heslo, aby Evropa dýchala oběma plícemi, nejen západními, ale i východními. A Jan Hus, který byl ideologicky pojímán, byl muž, který dovedl hájit svou pravdu, který dovedl mít na zřeteli ty, jimiž bylo pohrdáno. Rozhodně to byl muž, který nechtěl založit novou církev, nebyl to ani sociální revolucionář, byl to zbožný muž, který se snažil o očistu církve a tehdejší společnosti. Tohle by se nemělo vytrácet, jsou to aktuální témata naší společnosti, která je sice jiná, ale rovněž se musí vyrovnávat s jistými kazy, pro jejichž řešení můžeme nalézt inspiraci u Cyrila Metoděje i Jana Husa.

Celý článek na ParlamentniListy.cz