Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Oblačno

Aktualizováno: Bezpečnostní výbor hlasy koaličních poslanců poslušně podpořil Mlejnka v čele rozvědky

Aktualizováno: Bezpečnostní výbor hlasy koaličních poslanců poslušně podpořil Mlejnka v čele rozvědky
Petr Mlejnek | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Sněmovní bezpečnostní výbor nepřímo podpořil Petra Mlejnka v čele civilní rozvědky. Hlasy koaličních poslanců se v dnešním usnesení postavil za dřívější vyjádření členů vlády, podle nichž kabinet neshledal k Mlejnkovu odvolání důvody. Poslanci opozičního hnutí ANO se proto rozhodli vyvolat ve sněmovně jednání k vyslovení nedůvěry koaliční vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

Poslanci opozičního hnutí ANO neprosadili ve výboru výzvu vládě, aby vnitro neřídil ministr za STAN, nyní je v čele ministerstva předseda tohoto hnutí Vít Rakušan. Neuspěli ani s návrhem, podle kterého by bezpečnostní výbor vyzval nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) k rezignaci.

Poslanci se zabývali aférou kolem Mlejnkových kontaktů s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v pražské korupční kauze Dozimetr. Jednání se účastnili Mlejnek i Rakušan. Debata trvala zhruba dvě a půl hodiny.

„Bezpečnostní výbor podporuje rozhodnutí prezentované ministrem vnitra po jednání vlády 17. srpna 2022, podle něhož nebyly shledány důvody k odvolání ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace,“ stojí v usnesení, které výbor přijal na návrh člena za STAN Petra Letochy. Pro hlasovalo osm přítomných koaličních členů výboru, šest poslanců opozičního ANO bylo proti.

Výzvu vládě k výměně ministerských resortů neprosadil místopředseda výboru za ANO Jiří Mašek. Výzvu k Mlejnkově rezignaci pak neúspěšně prosazoval jeho kolega z hnutí Milan Brázdil.

Výbor na závěr zamítl i další návrh poslanců ANO, konkrétně Maška, kterým by doporučil ministru vnitra, aby Mlejnka prozatím postavil mimo službu. Výbor ale na druhou stranu na návrh Letochy v souladu se zákonem uvedl, že nezbytnou podmínkou výkonu funkce ředitele ÚZSI je osobnostní a bezpečnostní způsobilost a získání osvědčení pro stupeň přísně tajné. Mlejnek v minulosti získal prověrku na stupeň tajné.

Mašek na tiskové konferenci po schůzi výboru poznamenal, že ho jednání příliš nepřesvědčilo, například co se týče Mlejnkových odpovědí na podnikání jeho manželky. Ani v případě, že šéf ÚZSI získá bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, podle Maška některé problémy nepadnou. Medializace kauzy je podle něj tak ohromná, že i stín podezření by měl vést k tomu, že bude na pozici ředitele civilní rozvědky vybrán jiný kandidát.

Předseda výboru Pavel Žáček (ODS) označil jednání výboru za korektní. „Všechny připravené otázky byly položeny a domnívám se, že z podstatné části odpovězeny,“ řekl novinářům. Bez odpovědi zůstaly jen dotazy, kvůli kterým by bylo nutné veřejnou schůzi výboru uzavřít kvůli projednávání utajovaných informací. Žáček to zdůvodnil navazujícím zasedáním Stálé komise pro kontrolu činnosti ÚZSI ke stejnému tématu, které je uzavřené.

Opozice v souvislosti s aférou žádá Rakušanovo odvolání z pozice ministra vnitra, premiér se za něj postavil. Hnutí ANO proto zřejmě vyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu.

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v Dopravním podniku hlavního města Prahy více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín.

V komisi pro kontrolu rozvědky neprošla výzva k postavení Mlejnka mimo službu

Na zasedání sněmovní komise pro kontrolu civilní rozvědky opozice nezískala dost hlasů pro výzvu k dočasnému postavení šéfa ÚZSI Petra Mlejnka mimo službu. Po zhruba dvouhodinovém jednání to novinářům oznámila předsedkyně komise Taťána Malá (ANO). Sněmovní komise nepřijala ke kauze kolem kontaktů Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem žádné usnesení. Dostatečný počet hlasů nezískal ani návrh o poškozování reputace zpravodajské služby a o tom, že kauza ohrožuje spolupráci české rozvědky s partnerskými službami.

Po uzavřeném jednání, na kterém postupně vystoupili ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun, Mlejnek a ministr vnitra Rakušan podle Malé zůstává „nedůvěra a pachuť“.

Poslanci ANO vyvolají sněmovní jednání o vyslovení nedůvěry Fialově vládě

Poslanci opozičního hnutí ANO vyvolají ve sněmovně jednání k vyslovení nedůvěry koaliční vládě premiéra Petra Fialy. Po dnešním jednání klubu to novinářům řekla jeho předsedkyně Alena Schillerová. Důvodem je aféra kolem kontaktů nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v korupčním případu Dozimetr a složitá hospodářská situace, kterou kabinet podle zástupců ANO neřeší. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je pravděpodobné, že pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu nebude úspěšný. 

Zdroje: