Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Bezbariérové přístupy budovali už staří Řekové

Bezbariérové přístupy budovali už staří Řekové
Vchodová rampa u Apollonova chrámu v řeckých Delfách | zdroj: Profimedia

Vzpomínáte ještě na dobu, kdy bezbariérové přístupy byly spíše výjimkou než pravidlem? A přesto nejde o vymoženost poslední doby, ale o trend, který existoval už ve starém Řecku.

Se starým Řeckem si mimo jiné spojujeme kult krásného a dokonale symetrického lidského těla a obraz drsných Sparťanů, kteří nedomrlá nemluvňata házeli ze skály. Skutečnost ale byla přece jen trochu jiná. Z dobových záznamů a artefaktů jednoznačně vyplývá, že handicapovaní lidé byli běžnou a přirozenou součástí života Helénů.

Příčiny tělesných postižení přitom bývaly různé – od válečných zranění, přes následky nemocí a vrozené vady až po důsledky staří. I kresby na amforách zobrazují osoby, které jsou shrbené, těžce se pohybují anebo chodí o holích. Vždyť kulhal dokonce i bůh ohně a kovářství Héfaistos.

Přesto postižení lidé ve starém Řecku nežili na okraji společnosti. Naopak: O zraněné a zmrzačené válečné hrdiny společnost pečovala obzvlášť dobře a kolem čtvrtého století před Kristem dokonce Atény nabízely státní pomocné programy pro postižené, kteří se o sebe nedokázali sami postarat.

Bezbariérový přístup umožňovaly kamenné rampy

A postiženým už tehdy vycházela vstříc i architektura. Mnohé antické chrámy totiž byly vybavené kamennými rampami, které umožňovaly bezbariérový přístup. Budovy, které svým návštěvníkům slibovaly uzdravení, mívaly dokonce několik takových ramp, jež měly návštěvníky ušetřit namáhavého, a někdy i prakticky nemožného výstupu po schodišti. U řady chrámů jsou tyto rampy k vidění dodnes. V chrámech se také našly předměty zobrazující jednotlivé části těla, které měly být obětí bohům za jejich uzdravení.

Asklépion v Epidauru měl například rovnou jedenáct takových ramp na devíti úrovních. Byl postaven v šestém století před Kristem a kolem roku 370 před Kristem prošel rozsáhlou rekonstrukcí.

Pravda ovšem je, že někteří vědci výlučnou funkci ramp jako bezbariérového přístupu do chrámů a lázní do jisté míry zpochybňují a zastávají názor, že šlo pouze o lokální architektonický trend. Kamenné rampy podle nich samozřejmě mohly usnadňovat pohyb invalidům, ale nejen jim. Byly víceúčelové a mohly sloužit i k přepravování těžkých soch nebo kamenných kvádrů či dekorací. Složitý systém ramp a kladek koneckonců používali už staří Egypťané pro dopravu materiálu na stavbu pyramid.

Zdroje:
Vlastní