Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Bém pomalu odchází. Bitva o Karlův most ale zuřivě pokračuje

Bém pomalu odchází. Bitva o Karlův most ale zuřivě pokračuje
zdroj: Mediafax

I když pražský primátor Pavel Bém (ODS) slavnostně ukončil rekonstrukci Karlova mostu, rozhodně nekončí bitva úředníků a památkářů s pražským magistrátem ve věci pochybných oprav této významné památky. Do konce listopadu by měl Krajský úřad Plzeňského kraje vydat nové rozhodnutí v řízení, které vede s hlavním městem ohledně údajně zfušované rekonstrukce.

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Plzeňského kraje letos vyměřil Praze za znehodnocení Karlova mostu při jeho opravách pokutu ve výši 3,25 milionu korun. Proti tomuto verdiktu se ovšem hlavní město odvolalo, ministerstvo kultury rozhodnutí Plzeňského kraje zrušilo a vrátilo zpět k doplnění. Kraj se po tomto rozhodnutí snažil v létě složité kauzy zbavit, ale ministerstvo námitky Plzeňského kraje odmítlo.

„V současné době jsme na základě požadavků účastníka řízení hlavního města Prahy nechali zpracovat nový znalecký posudek, ustanovili jsme soudního znalce, který se v této kauze ještě nikdy nevyjadřoval a ani nebyl do této kauzy nikdy zapojen. Poté, co naši krajští památkáři dostanou nový posudek, celou věc vyhodnotí a vydají nové rozhodnutí," řekla pro ParlamentníListy.cz Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Plzeňského kraje.

„Se znaleckým posudkem seznámíme také v zákonné lhůtě účastníka řízení a necháme mu v tomto procesním řízení určitý čas na vyjádření. Pak neprodleně vydáme rozhodnutí, předpokládáme, že by mělo být ke konci listopadu, pokud nenastanou nějaké komplikace," uvedla Svobodová.

Celý článek na ParlamentniListy.cz