Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Banka kvůli překlepu poslala důvěrné informace na cizí e-mail, nyní žaluje Google

Banka kvůli překlepu poslala důvěrné informace na cizí e-mail, nyní žaluje Google
Americká investiční banka Goldman Sachs | zdroj: Isifa.com

Investiční banka Goldman Sachs podala stížnost k newyorskému soudu na společnost Google. Bankovní gigant požaduje, aby internetová firma smazala e-mail s důvěrnými informacemi, který jeden ze zaměstnanců Goldman Sachs nedopatřením poslal na úplně cizí adresu.

Funkce e-mailových schránek Gmail 'vrátit zpět odeslání' je skutečně praktická - díky ní máte možnost deset vteřin od odkliknutí e-mailu to zastavit a zabránit tak kupříkladu odeslání zprávy jinému adresátovi. Něco takového by zřejmě ocenil i zaměstnanec firmy Goldman Sachs, který kvůli chybě v e-mailové adrese omylem poslal důvěrné informace jednoho z klientů do cizí e-mailové schránky.

K odeslání e-mailu s informacemi o "vysoce důvěrném zprostředkování účtu" mělo dojít 23. června. Odesílatel zprávy se však přepsal při zadávání adresy - namísto interní domény Goldman Sachs '@gs.com' nedopatřením napsal '@gmail.com' a e-mail odeslal.

Investiční banka nyní skrze soud požaduje po společnosti Google, aby chybně odeslaný e-mail odstranila a zabránila tak "zbytečnému a rozsáhlému" porušení ochrany osobních údajů.

E-mail ovšem vyvolal rozruch u Goldman Sachs především kvůli skutečnosti, že případné zneužití informací by se týkalo více než jednoho klienta. Po několika neúspěšných pokusech o kontaktování majitele e-mailové adresy se investiční banka obrátila na Google, který má k e-mailu přístup.

Goldman Sachs sice podal k soudu stížnost, její účel je však čistě formální. Google chápe situaci, ve které investiční banka je a technicky nemá problém e-mail smazat. Zákony a filosofie internetové firmy však nedovolují administrátorům Googlu mazat chybně zaslané maily uživatelů na pouhé požádání, a proto je potřeba soudní příkaz.

Mluvčí Goldman Sachs Andrea Raphaelová potvrdila, že původně si banka přála, aby byl daný e-mail pouze zablokován, nově však žádají přímo o jeho smazání.

Zdroje:
CNET, TheBlaze.com, TechTimes.com