Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Komentář: Babiš pořád táhne. Kdy to skončí?

Komentář: Babiš pořád táhne. Kdy to skončí?
Andrej Babiš při předvolební kampani v Plzni | zdroj: Profimedia

Jasným vítězem proběhlých komunálních voleb je miliardář Andrej Babiš. Jeho hnutí ANO vyhrálo v Praze, Brně i Ostravě, první příčku dobylo v řadě dalších velkých měst a kde nevyhrálo, skončilo druhé nebo třetí. 

Ovoce tohoto výsledku v podobě míst na radnicích a magistrátech bude sbírat v následujících týdnech.

Přesvědčivý je i Babišův výsledek v senátních volbách: v celkem devíti obvodech postupuje jeho kandidát do druhého kola. Patrně to bude stačit na to, aby si po volbách postavil vlastní senátorský klub.

Centrální volební kampaň, postavená na Babišově úsměvu, bílé košili a heslu „Prostě to postavíme, zařídíme, uděláme“ slavila úspěchy. Sociologové upozorňují, že Babiš získává voliče od všech stran. Protestní hlasy od komunistů či někdejších véčkařů. Pravicové hlasy od ODS a TOP 09. Levicové hlasy od sociálních demokratů.

Jeho strana je všehochuť. Nemá program ani ideologické zakotvení, má jen marketing. Jeho lidé jsou tváře vybírané a prověřované personalisty, od bývalých komunista estébáků přes členy všech stran, co jich tu jenom jenom najdeme, až po populární celebrity a naprosté politické amatéry. Vychází to.

Po senzačním úspěchu v loňských sněmovních volbách, kdy Ano z ničeho vystartovalo na 19%, Babiš - byť těsně – vyhrál i eurovolby a nyní tedy získal radnice většiny měst v ČR. A nádavkem k tomu zřejmě i pár senátorů. To vše už nikoli jako opoziční protestní hnutí, ale jako mocná vládní síla. Luxuje své koaliční partnery, zejména sociální demokraty, a dál drtí pravicovou opozici.

Bývá zvykem Babišův úspěch shazovat ze stolu, že jde o pouhou sílu peněz. Ale začíná to vypadat, že v tom je něco hlubšího. ANO není uskupením, které propadne při nejbližších volbách a za pár let už o něm vůbec neuslyšíme. S Babišem – bohužel – je třeba počítat. Navzdory tomu, co předvádí ve veřejné sféře, pořád získává nové voliče.

Zdroje:
Vlastní