Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Anna Franková zřejmě zemřela o měsíc dřív, než se předpokládalo

Anna Franková zřejmě zemřela o měsíc dřív, než se předpokládalo
Anna Franková | zdroj: Profimedia

Autorka nejslavnějšího deníku na světě Anna Franková zemřela na tyfus zřejmě o měsíc dřív, než se předpokládalo. Podle výzkumníků, kteří procházeli archivy a mluvili s pamětníky, patnáctiletá dívky zemřela už v únoru 1945, nikoli koncem března. 

Nizozemské úřady po válce smrt Anny Frankové stanovily na 31. března na základě zpráv o tom, že ona i její sestra zemřely v průběhu března. Přesné datum však nebyly schopny stanovit.

U příležitosti 70. výročí její smrti se ale pracovníci Anne Frank House museum rozhodli datum smrti dívky známé svým deníkem blíže zjistit. Znovu se pustili do prohledávání archivu, procházeli svědectví a sešli se nejméně s jedním z pamětníků, popisuje britský deník The Guardian.

Výsledek? Podle svědků Anna a její sestra vykazovaly známky tyfu už začátkem února 1945. Dobové zdravotnické záznamy uvádějí, že nejvíce lidí na tyfus umíralo do 12 dnů od prvních příznaků. Musela tedy zemřít zřejmě už v únoru.

Padají tím úvahy nad tím, že sestry Frankovy mohly být z koncentračního tábora Bergen-Belsen zachráněny, kdyby přežily ještě pár dní, protože tábor spojenecká vojska osvobodila 15. dubna. "Když říkáte, že zemřely na konci března, máte pocit, že zemřely těsně přes osvobozením. Říkáte si, kdyby žily ještě dva týdny… No, teď už to není pravda," řekla výzkumná pracovnice muzea Erika Prinsová. 

Zdroje:
The Guardian