Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Aktualizováno: Aktéři Rathovy kauzy jsou vinni, manželé Kottovi dostali za korupci 7,5 roku

Aktualizováno: Aktéři Rathovy kauzy jsou vinni, manželé Kottovi dostali za korupci 7,5 roku
Manželé Kottovi se svým právníkem Tomášem Sokolem (vpravo) | zdroj: Profimedia

Devět obžalovaných v kauze exposlance a středočeského exprimátora Davida Ratha dnes shledal soud vinnými z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Manžele Kateřina (dříve Pancová) a Petr Kottovi poslal na 7,5 roku do vězení, jejich majetek v hodnotě více než 20 milionů korun navíc propadne státu. Rozsudek je zatím nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Žalobce požadoval pro manžele, kteří podle rozsudku korupci s Rathovým vědomím organizovali, požadoval osm až devět let. 

Podnikatelka Ivana Salačová, která byla souzená jako spolupracující obviněná, vyvázla s tříletou podmínkou s pětiletým odkladem. Kromě toho dostala milionový peněžitý trest. Rozhodnutí si vyslechla na místě. 

Manažeři stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý dostali pětiletý trest, manažer společnosti Pohl Václav Kovanda tříletou podmínku. Obdobně soud potrestal manažery zdravotnických firem Martina Jireše a Jindřicha Řeháka, kterým udělil tresty 5,5 roku. Poslední obviněný, manažer Jan Hájek, dostal taktéž tříletou podmínku. 

Manažeři stavebních firem se podle soudu podíleli na uplácení při tendrech na opravu zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici. Manažeři zdravotních firem pro změnu na korupci při zakázkách na modernizaci několika nemocnice ve Středočeském kraji.

Z vyhlášení rozsudku se většina obžalovaných, včetně manželů Kottových omluvila, zúčastnili se ho jen čtyři odsouzení - kromě Salačové dorazili už jen manažeři zdravotnických firem Jireš, Řehák a Hájek. 

Rath a Lucie Novanská, která tendry údajně pořádala, si verdikty vyslechnou v samostatném řízení zřejmě v květnu. Novanská rozsudek sleduje v řadách pro veřejnosti, stejně jako jeden z Rathových právníků Adam Černý.

Zdroje: