Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kauza Rath: žalobce chce pro manžele Kottovy až 9 let vězení

Kauza Rath: žalobce chce pro manžele Kottovy až 9 let vězení
Manželé Kottovi | zdroj: Profimedia

Petru Kottovi a jeho manželce Kateřině (dříve Pancové) navrhl v kauze exposlance a exhejtmana Davida Ratha státní zástupce tresty v rozmezí osmi až devíti let vězení a propadnutí majetku. Byli to podle něj právě manželé Kottovi, kteří korupci organizovali.

Podle žalobce Petra Jiráta exšéfka kladenské nemocnice a náměstek krajských nemocnic fungovali promyšleně a ve Středočeském kraji pod "krytím" Ratha organizovali korupci ve veřejných zakázkách ve stavebnictví a zdravotnictví.

"Ačkoli byl o všem informován, nechával špinavou práci na svých lidech, tedy na Pancové s Kottem. Jen hlasoval na krajské radě pro určité materiály a pak si přijel pro díl úplatku. Typický příklad páchání trestné činnosti organizovanou skupinou," popsal žalobce Rathovu úlohu v kauze. 

Jednání se týká devíti z 11 obžalovaných, údajná organizátorka podezřelých tendrů Lucie Novanská a David Rath mají vlastní soudní proces.

Podnikatelka Ivana Salačová, která s vyšetřovateli spolupracovala a poté, co se přiznala, se podílela na odhalení celé organizované skupiny, si podle Jiráta zaslouží jen tříletou podmínku.

U ostatních šesti obžalovaných státní zástupce navrhuje tresty od dvou do šesti let, nebo podmínku.

Zdroje: