Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Aféra "(ne)kandidát Šlouf": Na scénu vstupuje Ringo Čech se zásadním svědectvím

Aféra "(ne)kandidát Šlouf": Na scénu vstupuje Ringo Čech se zásadním svědectvím
František Ringo Čech | zdroj: Profimedia

Hudebník, moderátor a příznivec prezidenta Zemana František Ringo Čech potvrdil ParlamentnímListům.cz, že ho tento týden Miroslav Šlouf oslovil s nabídkou lídrovat kandidátku SPOZ v Praze. "Ringo" dále uvedl, že třebaže kritizuje Zemana za to, jak se postavil ke Šloufovi, i nadále prezidenta plně podporuje a nechápe, proč je hlava státu stále terčem nadávek a urážek.

Kontroverzní lobbista Miroslav Šlouf prozradil Mladé frontě Dnes (MfD) nejen to, jak to bylo s jeho kandidaturou v čele pražské kandidátky Strany práv občanů – zemanovci, ale i to, že měl původně v čele pražských zemanovců stát František Ringo Čech.

„A pak přišli delegáti za mnou, že chtějí, abych kandidoval. Přiměřenou dobu jsem se bránil, až se delegáti naštvali a málem jsem byl inzultován," prozradil deníku se smíchem Šlouf. Na nabídku nakonec kývl. „Přemýšleli jsme ještě o jednom kandidátovi (František Ringo Čech), který však nabídku nepřijal,“ dodal k tomu Šlouf.

Na to exposlanec a hudebník F. R. Čech souhlasně pokyvuje hlavou.

„Mirek Šlouf v té Mladé frontě říkal pravdu. Ten den odpoledne za mnou skutečně byl vyslanec pražské party – ale tomu já jsem s díky poděkoval. No a Mirek Šlouf mi potom volal a znovu mne přemlouval ke kandidatuře a já jsem mu znovu zopakoval, že zatím ne, že zatím nenadešel můj čas. To jsem ale ještě nevěděl, že bude kandidovat on sám,“ řekl Čech ParlamentnímListům.cz.

Šlouf sesazen, lídrem v Praze bude ministr Žák

Protože však jméno Šloufa v čele pražské kandidátky SPOZ způsobilo doslova poprask, tentýž den večer už byl zase podle informací médií z místa sesazen. Jak vedení SPOZ oznámilo v pátek v poledne, lídrem kandidátky z jeho rozhodnutí nakonec nebude Šlouf, ale ministr dopravy ve vládě Jiřího Rusnoka Jiří Žák.

Byl to on, kdo přišel a chtěl dostat Zemana na Hrad!

„Víte, on má podobnou pověst jako ti Dalíkové, ale odsouzený nikdy nebyl. Dokonce se nedostal ani do styku s orgány činnými v trestním řízení. Ale zemanovci, ta strana, to je jeho dítě. Já si pamatuju, jak přišel za mnou před více jak rokem, svítily mu oči nadšením a říká: ´Ringo, chci udělat Miloše prezidentem.` Já jsem mu na to říkal: ´Mirku, ty ses zbláznil. Poslanci se nikdy nevzdají možnosti rozhodovat o takové věci, jakou je prezident.` Od té doby to považuji za politický zázrak,“ uvedl na konto Šloufa pro ParlamentníListy.cz F. R. Čech.

„Když kandiduje znovu Bém a mává praporem poctivosti a pokroku, tak to je, panebože, přece horší než Šlouf!“ zvolal krátce poté na jeho obranu.

Ale prý se trochu diví tomu, že Miloš Zeman takového člověka, jako je Šlouf, doslova „odstřihnul“ od Hradu.

Miloš Šloufovi vděčí za hodně

„Všichni ti Dalíkové a Šloufové jsou šikovní lidé, kteří umějí svoje postavení využít, ne zneužít, to je rozdíl. Miloš ale o ničem takovém snad ani nevěděl, on je poctivý politik. Mně třeba Miloš vyčítal, když mi moje dcera dělala asistentku v Parlamentu. Dělal mi zle, říkal, že to je rodinný podnik. Ale já jsem mu na to odpovídal tak, že přece nebudu před nějakým cizím bambulou schovávat klíče od trezoru a mluvit někde v rohu, když bychom se pak s takovým cizím asistentem pohádali, tak on by toho hned zneužil, pomluvil by mne a prodal Blesku," vyzdvihuje Čech důležitost diskrétnosti a důvěry v nejbližší okolí.

Zeman však tuto důležitost prý necítí a tudíž mu nečinilo problém Šloufa zavrhnout. "Lidská stránka věci je ta, že já bych to kolem Šloufa udělal jinak než Miloš, víc lidsky. To znamená, že bych ho odstavil od politického vlivu, ale jako přítele bych si ho nechal. Protože mu Miloš vděčí za moc,“ dodává exposlanec a hudebník.

Ošil se ale nad dotazem, zda jeho slova lze proto chápat tak, že si o Šloufovi nemyslí nic špatného. „Vím jen to, že ve vězení není a ani usvědčený nikdy nebyl z ničeho. Ono se povídá takových věcí o každém člověku... Ale já mám se Šloufem jen dobrou zkušenost,“ podotkl.

Kydají na něj špínu hlava nehlava

„Pro mne je tragické zjištění, že Miloš Zeman dosud neudělal nic špatně, přepíná svoje síly, ohrožuje svoje zdraví, je naprosto upřímný... A přitom nadávky a urážky na něj jenom prší. Já tomu nerozumím. Jsme podivný národ! Češi jsou strašní. Já dnes nepochybuji ani o tom, jak se zamotal u těch klenotů, že nebyl nijak opilý. Viděl jsem jej totiž potom ve Vladislavském sále. On totiž velmi těžce chodí a poznáte krok opilce a poznáte člověka, který má potíže s rovnováhou a s nohou,“ uvedl Čech k dotazu ohledně působení Zemana na Hradě.

„Co já vím všechno na Klause! Vždyť jsem byl s ním v Parlamentu a tak vím, co modří ptáci dělali a když byl prezident, tak jsem ho také přijal. Radost jsem ale z toho neměl. Teď jsem si ovšem na Miloše přečetl něco tak urážlivého od jednoho doktora z liberecké nemocnice – je to nějaký psycholog, nebo parapsycholog – a on na něj nakydal takový výtrysk nenávisti, že mi je z toho špatně. Řezat Čechy hlava, nehlava,“ zdůraznil dále Čech.

Češi nezávidí snad jen vozíčkáři, co vyhořel

„Češi závidí všem všechno. Jejich lidská kvalita je tak strašná! Češi snesou jenom vozíčkáře, který je sirotek, vyhořel a nemá vůbec nic. Tomu se závist Čechů vyhne, tedy pokud nemá nějaký pěkný vozík. I ten by mu totiž mohl někdo ukrást,“ dodal F. R. Čech na obranu hlavy státu.

Zdroje: