Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aféra kolem lukrativního tendru ČSÚ jde až k šéfovi úřadu

Aféra kolem lukrativního tendru ČSÚ jde až k šéfovi úřadu
zdroj: tisková zpráva

Půlmiliardová státní zakázka Českého statistického úřadu na vybudování informačního systému pro sčítání lidu byla téměř s jistotou ušita na míru firmě Hewlett-Packard. Potvrzují to nesrovnalosti v dokumentaci i vazby hlavních aktérů.

Nové nesrovnalosti v případu půlmiliardové zakázky nejspíše určené pro předem vybranou firmu Hewlett-Packard (HP) přináší týdeník Respekt. Na případ jako první upozornil šéf Unicornu, jedné z největších tuzemských softwarových firem, Vladimír Kovář.

Unicorn se dostal do užšího výběru, kde proti němu stála už jen jediná firma - Hewlett-Packard. Ta zakázku vyhrála, přestože podmínky zadané Českým statistickým úřadem splnily obě firmy a Unicorn nabídl o 109 milionů nižší cenu.

Kovář zveřejnil, že byl v průběhu soutěže přes prostředníka vyzván k zaplacení dvacetimilionového úplatku za možné první místo a jeden muž z vlády ještě dlouho před výběrem vítěze naznačil, že tahle zakázka je ušitá na míru pro HP.

Vinen je i šéf Českého statistického úřadu

Do zkorumpované státní zakázky je nejspíše zapleten Jiří Křovák, prozatímní šéf Českého statistického úřadu. Ten dostal na konci loňského srpna do rukou dokumenty od Vladimíra Mlynáře, ke kterému se dostaly přes pracovníka Telefóniky O2. Stálo v nich, že je soutěž vypsaná na míru HP.

Křovák však neudělal vůbec nic, nepředal případ policii ani ho nenechal prověřit. Až když veřejně promluvil šéf Unicornu, zahájil Křovák interní audit. Pověřil jím však místopředsedu úřadu Stanislava Drápala, který měl zakázku přímo na starosti a šéfa projektového týmu zakázky Jaroslava Krause. Tedy dva lidi, kteří měli největší zájem na tom, aby se nic neprovalilo.

"Já těm lidem a priori důvěřuji. Jsou zkušení," řekl Křovák Respektu. Žádné pochybení ze strany úřadu nenašli.

Hewlett-Packard nesplnil podmínky výběru, přesto vyhrál

Podezřelé je také to, že si dokumentaci k zakázce vyzvedlo 15 firem, nakonec se ale o zakázku přihlásil jen HP a Unicorn. Na otázku, zda už dopředu věděly, že nemají šanci, nechtějí firmy odpovídat.

Někdo musel nejspíše tvůrci kritérií Krausovi prozradit, jaké podmínky je schopná firma HP splnit. Za soutěž v HP zodpovídá Petr Oubrecht, ten se k zakázce nechtěl vůbec vyjádřit. Nejpodivnější je však výběrová komise. Nezasedal v ní ani jeden IT odborník. Komise nezohlednila to, že HP nedodal kompletní dokumentaci v elektronické podobě. Existuje důkaz, že až dvanáct dnů po uzávěrce soutěže někdo listy vyfotil fotoaparátem a k dokumentaci přidal.

To svědčí o tom, že komise si v osmisetstránkových zakázkách příliš nečetla. Je podivné, že by je stihla přečíst a porovnat během pěti zasedání. Rady, jak mají hodnotit, už totiž dostali předem od Radka Holiše, který předtím sedm měsíců pracoval pro HP. Na asistenci si navíc najal advokátní kancelář Karla Fischera. S asistencí při soutěžích však nemá žádné zkušenosti.

Tvrdí, že jsou vázáni mlčenlivostí. Ta však neexistuje

Místopředseda Drápal i Karel Fischer tvrdí, že informace o této nesrovnalosti sdělit nemůžou, protože jsou vázáni obchodním tajemstvím. To však není pravda, ve státních zakázkách nic takového neexistuje.

Případem se zabývá protikorupční jednotka i Ústav pro ochranu hospodářské soutěže. Nechtějí však před ukončením vyšetřování zveřejňovat žádné informace. Politici k tomuto případu zatím mlčí, nebo mluví o tom, že ho nechají prověřit.

                                                                                                                     www.parlamentnilisty.cz