Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Poslanci, kteří se propadli na dno kandidátek, odchod z ČSSD neplánují

Poslanci, kteří se propadli na dno kandidátek, odchod z ČSSD neplánují
zdroj: tisková zpráva

Kosta Dimitrov lavinu odchodů ze sociální demokracie nestrhl. Poslanci ČSSD, kteří se propadli na dno kandidátek, přechod k Miloši Zemanovi neplánují.

Propadli se na nepostupová místa, dres kvůli tomu ale převlékat nebudou. Naopak, pražští poslanci za ČSSD chtějí na jaře své mandáty obhajovat i ze dna kandidátek. Jejich kolega Kosta Dimitrov, který přeběhl do tábora Miloše Zemana, tak lavinu odchodů do Strany práv občanů nestrhl.

Jak totiž Karel Šplíchal a Stanislav Křeček řekli ParlamentnímListům.cz, přechod k Zemanovi neplánují. "Přestup do jiné strany nepřichází v úvahu. Každý, kdo tak učiní, by měl složit poslanecký mandát," naráží Křeček na svého někdejšího spolustraníka Dimitrova.

A ačkoli je na kandidátce až osmnáctý, šance na sněmovnu se rozhodně nevzdává. "To rozhodně ne, já budu bojovat. Věřím, že mě moji voliči, stejně jako v minulých volbách, preferenčními hlasy podpoří," řekl poslanec, který ve sněmovně zasedá dvanáctým rokem.

Nejde o peníze, ale o myšlenku

V oranžových barvách zůstává i jeho kolega Šplíchal, který je na kandidátce sedmnáctý. „V ČSSD jsem byl déle než tihle ostatní dohromady a opustit ji rozhodně nehodlám," stěžoval si na poměry v pražské sociální demokracii s tím, že se legitimace ani kandidatury rozhodně nevzdá.

Podobný je příběh i teplického poslance Vlastimila Aubrechta. Ten ovšem na protest, že jeho jméno skončilo v ústecké kandidátce na čtyřiadvacátém místě, v létě na post kandidáta rezignoval.

„To je výsměch a osobní urážka. Já jsem ze sociálnědemokratické rodiny a my nejsme ve straně kvůli korytům. K Zemanovi v žádném případě tudíž nepůjdu, v rodné straně zůstávám," řekl ParlamentnímListům.cz a dodal, že si od jara bude muset hledat civilní zaměstnání.

O masivním kroužkování na pražské kandidátce se v ČSSD mluví od té doby, co jedno z postupových míst obsadila předsedkyně Demokratické strany zelených Olga Zubová. Rozepře se přitom dostaly až k předsednictvu strany, které se ale čtvrt roku před volbami snaží tvářit jednotně. Předseda Jiří Paroubek navíc pro ParlamentníListy.cz vyloučil, že by se kandidátky mohly do jarních voleb změnit.

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz