Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zpráskaný nebo znuděný? Proč Putin odjel z G20 předčasně

Zpráskaný nebo znuděný? Proč Putin odjel z G20 předčasně
Australský premiér Tony Abott a Vladimir Putin s medvídky koala | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin odjel ze summitu G20 v australském Brisbane předčasně. Podle oficiální verze dal šéf Kremlu přednost spánku před snídaní se státníky, západní média v tom spatřují projev jeho slabosti, v Rusku se zase hovoří o tom, že se Putin nudil. 

Faktem je, že Spojené státy nejspíš pořád ještě nejsou připraveny uznat ruskou anexi Krymu. Právě tím Putin zřejmě podmiňuje ukončení východoukrajinské krize. Z USA se přitom nedávno začaly ozývat hlasy upozorňující na možnost zmírnění sankcí, pokud Rusko pustí Donbas.

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová na zasedání Rady bezpečnosti minulý týden prohlásila, že Washington sankce zruší, pokud na východní Ukrajině skončí boje a budou odtud odveleni zahraniční vojáci. O Krymu mimochodem na rokování rady nepadlo prakticky ani slovo, což někteří analytici považovali za známku, že se mezinárodní společenství začíná postupně vzdávat Krymu.

Jak se ukázalo na summitu v Brisbane, konflikt Západu a Ruska není zdaleka u konce. Buď se Putinovi jedná s relativně mírumilovným, demokratickým Obamou daleko hůř než s jeho republikánským předchůdcem Georgem Bushem (Putin a Bush přitom na veřejnosti vystupovali takřka jako úhlavní nepřátelé, v kuloárech se ale mluvilo o jejich přátelství), nebo se západní státy zatím nedohodly mezi sebou.

Putin svůj předčasný odjezd z Brisbane vysvětlil délkou zpáteční cesty do Moskvy. "Do Vladivostoku odsud trvá let devět hodin a z Vladivostoku do Moskvy je to dalších devět hodin. Musíme se ještě dostat domů a v pondělí se nastupuje do práce. A aspoň čtyři, pět hodin je potřeba se prospat," prohlásil Putin.

Putinovo ultimátum

Summit v Brisbane ho v každém případě musel otrávit. Diskuze se točily alespoň veřejně hlavně kolem Ukrajiny. Putin pak sice mluvil o "přátelské a věcné atmosféře" setkání, předčasné odjezdy státníků z obdobných jednání se ale zas tak často nevidí.

Podle britského listu The Guardian odjel Putin z Brisbane naštvaný, protože se ho ostatní kolegové pokoušeli zastrašit dalšími sankcemi. Ruští komentátoři v tom zase vidí projev Putinovy nespokojenosti a nudy. Podle ředitele politologického centra vládní Finanční univerzity Pavla Salina mezinárodní obec vyštvala Putina ze summitu schválně, aby veřejně demonstrovala jeho slabost.

Ať už to bylo jakkoli, výsledek summitu G20 je jediný – východoukrajinskou krizi se stále nepodařilo zažehnat. Obyvatelé Donbasu budou umírat dál, dokud Západ nenajde s Ruskem kompromis, který bude alespoň relativně vyhovovat oběma stranám.

Pokud mezinárodní obec skutečně stojí o ukončení bojů na východě Ukrajiny, bude se muset smířit s novým statusem Krymu. Zatím to totiž nevypadá, že by Putin ustoupil a vrátil Ukrajincům poloostrov, za jehož připojení jsou Rusové ochotni platit z vlastních kapes.

Anexí Krymu se šéf Kremlu zapsal do dějin jako státník, kterému se podařilo rozšířit území své země o oblast, na níž si Rusko dělalo historické nároky. Jakékoli přepisování světové mapy je v současné době velká věc. Z historických učebnic se Putin dobrovolně jen tak nesmaže. 

Zdroje:
Vlastní