Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zemanovy vulgarismy vyvolaly v Rusku vlnu nadšení

Zemanovy vulgarismy vyvolaly v Rusku vlnu nadšení
Marek Výborný, ředitel pardubického gymnázia, sundal portrét prezidenta po rozhlasových Hovorech z Lán | zdroj: Profimedia

Západní tisk se zatím vulgarit českého prezidenta Miloše Zemana nijak zvlášť nechytil, o incidentu informovalo jen několik vybraných médií. Buď si ani na Západě nevědí rady, co se Zemanem, nebo jeho rozhlasovou eskapádu přebila jiná (zásadní) témata. Zato ruskojazyčný tisk explodoval nadšením.

Zeman veřejně pochválil Putina, ohodil hnojem (politické) vězně a mluvil sprostě v živém vysílání – tak zní většina titulků zpravodajských a publicistických portálů v zemích bývalého Sovětského svazu.

"Miloš Zeman je jedním z nejproruštěji naladěných prezidentů v Evropské unii," píše portál Pravda.ru. "Hlava Česka Miloš Zeman pochválil politiku Vladimira Putina," zní titulek na dalším serveru. Ve výčtu ruskojazyčných webů, které o Zemanově výstřelku píšou, by se dalo pokračovat dlouho.

Většina ruských a ukrajinských novinářů pochopila Zemanova slova, která padla v nedělním vysílání rozhlasového pořadu Hovory z Lán, celkem jednoznačně jako chválu šéfa Kremlu.

Západní tisk zatím s žádnými komentáři nepřišel, americký Bloomberg a britský Telegraph pouze suše konstatují, že Zeman šokoval českou veřejnost. Do lehčí analýzy se pustil německý Die Welt, který označil výstřelek českého prezidenta za snahu odvrátit pozornost od jeho návštěvy Číny. Prezident se podle německého deníku vyjadřoval jako pubescent.  

"Do této chvíle probíhaly rozhovory s šéfredaktorem stanice Janem Pokorným relativně civilizovaně, i když Zeman nikdy nešetřil svými oblíbenými, pochybnými bonmoty a Pokorného jako zástupce všech svých neoblíbených českých novinářů rád označoval za hlupáka. Minulou neděli ale Zemanova slova dopadla jako bomba. Prezident se oháněl hrubě vulgárními výrazy, které nejsou v seriózních novinách citovatelné," píše internetová verze Die Weltu.

Skandálu v sousední zemi si všimli i v Rakousku, tamní portál Krone diplomaticky konstatoval, že Zeman během vysílání "několikrát slovně klopýtnul". Ostatní rakouské weby označily rozhovor v Lánech za skandální.

Zeman se za vulgarismy v přímém přenosu omlouvat nehodlá, alespoň ne dobrovolně. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka prezident v Lánech naprosto schválně otevřel téma, nakolik je přípustné používat vulgární výrazivo v politice.  Proč tak neučinil prostřednictvím méně vulgárních výrazů, ovšem Ovčáček nevysvětlil.  

Vysílání z Lán, které vejde do dějin, posuzuje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Ať už bude její verdikt jakýkoli, Zeman může být spokojen. Vulgaritami, kterými osprchoval Pokorného i posluchače, zazdil kontroverzní prohlášení svého pseudosoka Klause o Havlovi, odvedl pozornost od svého skandálního výletu do Číny a ještě si šplhl u Ruska. 

Zdroje:
Vlastní