Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Aktualizováno: Obamovi demokraté drtivě prohráli americké volby

Aktualizováno: Obamovi demokraté drtivě prohráli americké volby
Demokraté a republikáni se o americký Kongres přetahují zcela tradičně | zdroj: ThinkStock

Na některých místech USA ještě úterní volby neskončily a nejsou sečteny všechny hlasy. Nicméně už teď je jasné, že jde o epochální vítězství opozičních republikánů. Ti si podrželi kontrolu nad sněmovnou reprezentantů a získali většinu také v Senátu, kterou dosud drželi demokraté. Mohou tak ještě efektivněji bránit všem prezidentovým návrhům. Vedle toho republikáni uspěli i ve volbách guvernérů.

Současný stav sčítání značí, že ve stočlenném Senátu mají republikáni jistých 52 křesel, zatímco demokraté 45. O třech se ještě rozhoduje. V Louisianě se uskuteční druhé kolo voleb.

Ve 435členné Sněmovně reprezentantů usedne minimálně 243 republikánů a 177 demokratů. 15 křesel je zatím nejasných.

Ze 36 států, kde se volil guvernér, uspěli republikáni v 24 státech, zatímco demokraté jen v devíti. Legenda demokratů Jerry Brown obhájil v Kalifornii, kde by mohl získat už čtvrtý mandát, v čele státu New York zůstane populární demokrat Andrew Cuomo, zvažovaný jako prezidentský kandidát. V Texasu bude novým guvernérem republikán Greg Abbot, který tak vystřídá svého spolustraníka Ricka Perryho, který stát vedl celých 15 let.

V Novém Mexiku vyhrála guvernérské volby republikánka Susana Martinezová, senátní ovšem demokratický kandidát Tom Udall.

Vedení republikánů už vítězství prohlásilo za referendum o Obamovi, které pro prezidenta dopadlo neúspěšně. 

Zdroje:
Vlastní