Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Zemanovci zvolí předsedu, změní název a představí nový bus

Zemanovci zvolí předsedu, změní název a představí nový bus
zdroj: tisková zpráva

Stranu práv občanů expremiéra Miloše Zemana čeká nabitý víkend. Na celostátním sjezdu v Praze si zvolí svého předsedu, změní název a představí legendární autobus Zemák, známý z kampaní ČSSD v letech 1998 a 2002.

Bez osobního angažmá Miloše Zemana by nová strana mnoho smyslu neměla, což straníci hodlají vyjádřit ve víkendové volbě předsedy. Otázkou ale zůstávají jména místopředsedů. Ti budou podle přání zakladatele strany pouze dva. A zřejmě uspějí lidé, které o víkendu navrhne právě on.

„Někdo další možná navrhne své lidi, každopádně pan Zeman si jména svých lidí nechá do poslední chvíle pro sebe," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí SPO, bývalý ministr školství za ČSSD Eduard Zeman.

Preference? Zatím nic moc

Návrat Miloše Zemana do politiky zatím nepřinesl nové straně raketový vzestup preferencí, jak SPO očekávala. Zeman přitom v úspěch věří, překonat pětiprocentní hranici prý nebude žádný problém. „V tomto státě je devadesát procent občanů nespokojeno s politikou," říká dosud neoficiální lídr strany na diskusích s občany. Podle této logiky pak bude letošní volební rok ve znamení úspěchu neparlamentních stran, včetně té jeho.

Více: Na jih Čech se chystá Paroubek i Zeman: Kdo voliče zaujme víc?

Volební preference ale hovoří jinak. Zatím nejvíc Zemanovcům v lednu přiřkla agentura SANEP, podle ní by mohla SPO získat přes tři procenta hlasů. Samotná agentura ale výsledky později revidovala a straně přiřkla pouhých 0,8 procent. „Především je zvláštní, když někdo udělá dodatečnou úpravu něčeho, co už publikoval," nechal se v této věci slyšet mluvčí Zeman.

Změna názvu nám zajistí hlasy

Zemanovci za dosavadním neúspěchem vidí jediné, občané si prý název nové strany nespojují se jménem legendárního socialistického expremiéra. „Na celostátním sjezdu proto odhlasujeme změnu názvu na „Strana práv občanů-Zemanovci." Je to prostě třeba výrazněji spojit s osobností pana Zemana," vysvětlil pro čtenáře ParlamentníchListů.cz mluvčí. Za změnou názvu také stojí časté internetové útoky na nový politický subjekt.

Kampaň proti Paroubkovi

Zemanovci se do své levicové konkurence hodlají pořádně opřít. „Určitá část billboardové kampaně bude mířit proti ČSSD a osobě Jiřího Paroubka," prozradil redakci exministr školství.

Pražané se již s náznaky ostré kampaně mohou setkat. Lídr pražské organizace, ani ne třicetiletý vysokoškolský pedagog Vladimír Hönig nyní z plakátů rozmístěných po hlavním městě sděluje veřejnosti, že „nechce další czechtek," což je v souvislosti s legendárním Paroubkovým angažmá v této věci obzvláště v Praze trefa do černého.

Čtěte také: Špidla: Gross neuspěl a Zeman si za vyautování může sám

Zemanovcům by měl v boji s Jiřím Paroubkem na Ústecku pomoci i legendární autobus Zemák. Ten původní, se kterým Zeman brázdil republiku v letech 1998 a 2002, ale SPO použít nemůže.

Jako vzácnou kuriozitu jej totiž vlastní obyvatelé jihočeských Hoštic, známých z Troškovy trilogie Slunce, seno. Nový Zemák navíc ani nebude klasická česká Karosa. „Zvolili jsme jinou značku, z hlavy vám ale neřeknu, co je to za výrobce," dodal mluvčí Zemanovců. Nový Zemák se veřejnosti představí v neděli dopoledne, kromě Ústecka by měl navštívit všechna velká města v ČR.

www.parlamnetnilisty.cz