Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Dopravní odboráři ustoupili, další se ale ozývají

Dopravní odboráři ustoupili, další se ale ozývají
zdroj: tisková zpráva

Zástupci odborů ve státním sektoru požadují schůzku s premiérem Janem Fischerem. Chtějí zamezit snižování počtu pracovních míst a poklesu platů.

„Rozhodně nechceme vyhrožovat stávkami. Chceme ale upozornit pana premiéra na kritický stav ve státním sektoru. Další snižování počtu pracovních míst by ohrozilo chod některých státních organizací. A škrty ve mzdách jsou také těžko akceptovatelné. Již nyní mají některé úřady problém sehnat kvalifikované pracovníky, protože platy ve státní sféře jsou velmi nízké," řekla čtvrtečním Lidovým novinám předsedkyně odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

Utíkají hlavně učitelé

Jenom v loňském roce opustilo státní služby skoro pět tisíc lidí. Nejvíce jich přitom odešlo ze školství, konkrétně šlo o 3796 osob. Naopak průměrná mzda stoupla z 21 898 na 23 261 korun. I tak ale o necelých sto korun nedosáhla na průměrný plat v Česku, píší Lidové noviny. 

Více: Stávka je obyčejné vydírání. To odmítám, zlobí se Topolánek

„Ti, kdo budou financováni z veřejné sféry, si budou muset určitě přitáhnout opasky. Zvyšování platů může připadat v úvahu jedině při současném snížení celkového počtu lidí ve veřejném sektoru," uvedl ministr financí Eduard Janota a jasně tak deklaroval, že škrty budou pokračovat. Dotknout by se měly 20 200 pracovních míst ve státních službách. Navíc některá ministerstva hodlají vázat výplatu jednoho procenta mzdy vázat na vývoj ekonomiky.

Vazba mzdy na výkon státu se odborům nelíbí

To ale odboráři považují za nepřijatelné. Šéfka odborů Vondrová o tom hodlá jednat s premiérem Fischerem. „Nepožadujeme zvyšování platů, ale také nechceme, aby se platy snižovaly," vysvětlila Lidovým novinám. Jedno procento mezd ve státní správě představuje podle Vondráčkové zhruba 1,37 miliardy korun. Stát ale chce v následujících letech srazit své výdaje o přibližně 130 miliard, jedině tak se podaří splnit závazek na snížení deficitu rozpočtu pod tři procenta HDP.

Revize starých smluv

„Stát se musí zaměřit na audity smluv s dodavateli služeb, které mohou být nevýhodné, na platech a počtech státních zaměstnanců se již mnoho ušetřit nedá," vzdoruje zeštíhlování státního aparátu Vondrová. 

Více: Odborář Dušek: Česko možná čeká nepřetržitá stávka

Tarifní mzdy ve veřejném sektoru byly v loňském roce navýšeny o 3,5 procenta. Podle šéfky odborů Vondrové ale nedošlo k adekvátnímu nárůstu platů. Důvodem je to, že klesá podíl tarifní složky na velikosti celkové mzdy. „Například u zaměstnanců ústředních orgánů činila tarifní složka pouze 58,32 procenta celkového platu," uzavřela pro Lidové noviny Vondrová.

www.parlamentnilisty.cz