Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vyplácíte odměny? Šéf úřadu kontroval. Ve vládě jsou amatéři

Vyplácíte odměny? Šéf úřadu kontroval. Ve vládě jsou amatéři
zdroj: Mediafax

Dostali krajští úředníci vánoční odměny nebo i na ně dopadla tvrdá ruka vlády, která škrtá peníze, kde se dá? V Pardubickém kraji odměny zachránila vlna propouštění, na Vysočině odměny nebudou, úřad šetří dlouhodobě. Náhle razantní škrty vlády považují krajští činovníci za projev amatérismu.

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) nastolila tvrdý kurz rozpočtových škrtů. O peníze přišli hasiči či policisté, lékaři vyhrožují, že masově opustí republiku, pokud nedostanou přidáno, jenže ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tvrdí, že nemá kde brát.

ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jak si v tomto škrtacím maratonu stojí úředníci, například pracovníci krajských úřadů. Dopadla tvrdá ruka rozpočtové odpovědnosti i na ně, nebo se mohu těšit na mimořádné finanční odměny vyplácené koncem roku či v lednu?

S penězi nakládáme zodpovědně, na rozdíl od státu

Zaměstnanci Krajského úřadu na Vysočině nebo v Jihomoravském kraji se proti dotazu našeho redaktora ohradili s tím, že nikdy žádné vánoční odměny nedostávali. Vyplacení jakýchkoli odměn bylo vždy spojeno se splněním mimořádných úkolů, které přesahovaly rámec běžných pracovních povinností. Pokud pracovník takový nadstandardní úkol splnil, dostal odměnu bez ohledu na to, v jakém to bylo měsíci.

Ředitel krajského úřadu v kraji Vysočina Zdeněk Kadlec si přesto neodpustil ostrou výtku na adresu vlády, když popisoval jak zodpovědně kraj nakládá se svěřenými prostředky.

„Díky včasnému a přesnému odhadu dopadů hospodářské recese jsme se nedoslali do zásadních problémů s plněním rozpočtu kraje a úsporná opatření jsme mohli přijímat postupně, uvážlivě, bez prudkých otřesů. Tak by mělo vypadat i profesionální řízení státu - dohnat státní finance na kraj propasti a pak řešit situaci drastickými škrty by dokázal snad každý amatér," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kadlec.

Celý článek na ParlamentniListy.cz