Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Trump se urval ze řetězu. Děj se vůle boží

Trump se urval ze řetězu. Děj se vůle boží
Trump a jeho pověstné grimasy | zdroj: Profimedia

Donald Trump má našlápnuto do Bílého domu. Zastavit ho může jen Donald Trump. 

Prezidentská kampaň Donalda Trumpa už od svého počátku připomíná stand-up comedy (na stojáka). Newyorský komik s ní měl úspěch, jenže v posledních dnech se dostal za hranu a někteří ze zděšených Američanů se od něj začali odvracet.

Není už rozhodnuto? Neschyluje se snad Trumpovo tažení na Washington ke konci? Může si už Hillary Clintonová v klidu plánovat nábytek do Oválné pracovny a soukromých pokojů Bílého domu?

Porazí sám sebe?

Krátce po konventu republikánů, který skončil 21. července a na kterém strana honosící se titulem "Grand Old" nominovala realitního magnáta do finále voleb amerického prezidenta, začal Trump na Clintonovou povážlivě ztrácet. Průzkum televize CNN bezprostředně po konventu republikánů přičítal Donaldovi podporu 48 procent voličů, Hillary 45 procent. Týden poté (po konventu demokratů) už Hillary jednoznačně vedla poměrem 52 ku 43. To znamená, že Trump během týdne ztratil 12 procent. A srovnatelný Trumpův propad zaznamenaly další sondy.

Co víc, tradiční sponzoři republikánů dávají od Donalda ruce pryč. Mnozí z nich dokonce začali otevřeně podporovat Hillary. A čím dál víc republikánů s Trumpem nechce mít nic společného.

Americká média věští blížící se Donaldův konec. To jsou titulky dvou článků, které to dokreslují: "Trump se hroutí, republikáni panikaří", "Co se stane, když Trump odstoupí". První věnoval Trumpově kampani portál Capitol Hill Blue, druhý Business Insider.

"Donald Trump dopustil tolika přehmatů, že jsme zažili nejhorší dny kandidáta na prezidenta," píše na webu CNN komentátor Stephen Collinson.

Na stejném webu v článku pod titulkem "Proč Trump nikdy nebude prezident" líčí analytik Dean Obeidallah blonďatého excentrika jako sebezničujícího kandidáta, kterému chybí disciplína i sebekontrola a který porazí sám sebe. (Hillary to sotva dokáže.)

Střelba od boku

Někteří američtí analytici předpovídali, že po primárkách se Donald zklidní, aby neodrazoval donátory a uklidnil voliče vystrašené dryáčnickou formou kampaně.

Tyhle předpovědi brzy vzaly za své. Trump se definitivně urval ze řetězu.

Přitvrdil na twitteru. Hillary tam nazývá ďáblem a Baracka Obamu slabochem.

Leckteří z Američanů se teď nejspíš obávají, zda by s Trumpem nevolili také Vladimíra Putina. Magnát je v rozhovoru pro televizi ABC ujišťoval, že ruský prezident invazi na Ukrajinu nechystá a pravil, že by mohl uznat ruskou anexi Krymu.

Největší nevoli však vyvolaly jeho výpady proti rodině padlého amerického vojáka. V Americe platí, že pokud někdo padl za vlast, zaslouží úctu, stejně jako jeho rodina, která je nazývána Gold Star family (rodina Zlaté hvězdy), a to bez ohledu na víru.

Na konventu demokratů zástupci takové rodiny – muslimští manželé Khizr a Ghazala Khanovi – vystoupili. Khizr, otec padlého vojáka z Iráku připomněl, že jeho syn se obětoval za Ameriku a Trump nechce muslimy pouštět do země. "Vy jste neobětoval nic a nikoho," vzkázal prezidentskému kandidátovi.

Tím nastartoval Trumpa, který v ABC kontroval: "Když se podíváte na jeho ženu, jak tam jen stála... Neměla co říct. Možná ji ani nedovolili, aby něco řekla."

Odpovědí byly hněvivé reakce republikánů, řadových Američanů, kteří se nehlásí k žádné z hlavních stran, i vojáků. Byl to moment zlomu, kdy pohár trpělivosti s Trumpem přetekl?

Spiklenci za plentou

Michael Moore, levicový režisér a spisovatel, který proslul filmem Fahrenheit 9/11, mapujícím první rok vlády George Bushe juniora a jeho reakce po útocích z 11. září, má za to, že Trumpa už nelze zastavit. Pokud si našinec přečte blog, v němž Moore vysvětluje, proč Donald volby vyhraje, musí znejistět.

"Neberte na lehkou váhu sklon milionů voličů ke zlomyslnosti a nepodceňujte vrtochy lidí, kteří popustí uzdu fantazii a cítí se jako anarchisté v utajení, když za sebou zatáhnou plentu volební kabinky," varuje Moore.

Dál popisuje, jak se cítí a chová volič za plentou. "Tato kabinka je jedním z posledních míst v naší společnosti, kde vás nešmíruje kamera, odposlouchávací zařízení, choť, děti, nadřízený nebo policajt, kde není žádný pitomý časový limit…. Můžete stisknout tlačítko a hlasovat, podle stranické linie, anebo klidně na lístek dopsat myšáka Mickeyho a Kačera Donalda," upozorňuje Moore a dostává se k jádru věci – proč Američané budou hlasovat pro Trumpa: "S ohledem na to, že lidé mají vztek na nefunkční politický systém, miliony z nich budou volit Trumpa. Ne proto, že s ním souhlasí, ne proto, že ho mají rádi, ne proto, že se jim líbí jeho bigotnost nebo ego. Prostě proto, že můžou!"

Dokumentarista připomíná, že by to nebylo poprvé, kdy by v Americe ve volbách převážily protestní hlasy. V roce 1998 kandidoval na guvernéra Minnesoty wrestlingový zápasník Jesse Ventura. Hromotluk, kterého můžete znát z filmů Predátor, Běžící muž nebo Demolition Man, vyrazil do voleb s výmluvným heslem "Náš guvernér přepere vašeho guvernéra". A vyhrál.

"Pamatujete se na devadesátá léta, kdy obyvatelé Minnesoty zvolili za guvernéra profesionálního wrestlera? Neudělali to z vrozené hlouposti, nebo proto, že ve Venturovi viděli kdovíjakého státníka či politického vzdělaného člověka. Udělali to proto, že to udělat mohli. A stejné to bude s Trumpem," prorokuje Moore.

Je těžké tohle tvrzení vyvracet.

Zdroje:
Vlastní