Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šikanuje nás policie a něco mi pípá v mobilu, ohromil odborář

Šikanuje nás policie a něco mi pípá v mobilu, ohromil odborář
zdroj: Mediafax

Prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas zdůraznil, že Miroslav Kalousek i prezident Václav Klaus poškodili svými výroky proti aktivitám odborářů demokracii v Česku. Odboráři si stěžují i na nátlak, jemuž jsou vystaveni i ze strany policie.

"Jelikož důvody ke stávce nepominuly, stávka bude tak, jak jsme ji ohlásili. Nestávkujeme za naše mzdové požadavky, ale ohrazujeme se proti této formě vládnutí a reformám, které se prosazují nekompromisně bez ohledu na občany této země," řekl Jindřich Hlas. Na tiskové konferenci odboráři mluvili také o nátlaku, kterému jsou jejich členové vystaveni.

Jeden z odborářských šéfů Luboš Pomajbík připomněl, že podle posledních průzkumů veřejného mínění, je s požadavky odborů přes padesát procent Čechů. "Nejsme přece zemí Kalousků a Nečasů, ale zemí pro deset milionů občanů, z nich někteří jsou děti, jiní senioři. Mnozí těžce pracují a přesto jim hrozí, že po prosazení reforem, nebudou moci normálně a důstojně žít," uvedl Pomajbík.

Prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas pak připomněl, že odboráři nežádají zrušení reforem, jak je jim podsouváno, ale jejich přepracování po vzájemném dialogu. "Hulvátské a sprosté urážky ministra financí Miroslava Kalouska a prezidenta Václava Klause směrem k nám jsou pošlapáním demokracie."

Nestandardní otázky policie

Proto stávka bude v takovém rozsahu, jak byla původně plánována - po celých 24 hodin nepojedou vlaky, v Praze bude podle odborářů stát metro.

Během tiskové konference mluvili odboráři i o tom, že se začaly naplňovat předpovědi o možných provokacích. Josef Středula uvedl příklad, že ve středu odpoledne přišli za jedním z šéfů odborářů příslušníci kriminální policie s prý velmi nestandardními otázkami o jistých plánovaných překročeních zákona. "Navíc musím vzkázat všem, kteří mě poslouchají, že můj mobilní telefon v poslední době vydává nějaké podivné zvuky, co to znamená, však raději neříkám," uzavřel Středula.

O nátlaku na stávkující mluvil během dne i předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, když zdůvodňoval, proč se plánovaného průvodu stávkujících po Praze zúčastní jen tři tisícovky lidí. "Konkrétnější čísla budeme mít asi večer, v tuto chvíli to vypadá, že přijdou asi tři tisíce lidí. Důvodem, proč tak málo, je to, že na mnohé odboráře byl vyvíjen kvůli jejich plánované účasti na stávce a protestech ze stran zaměstnavatelů, neúměrný nátlak," sdělil.