Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Rusové přejeli sněžným pluhem vlastního spojence

Rusové přejeli sněžným pluhem vlastního spojence
Šéf francouzského ropného a plynového gigantu Total Christophe de Margerie | zdroj: Profimedia

Zpráva o smrti Christophea de Margerieho, šéfa jedné z největších ropných a plynařských společností na světě, vyvolala na internetu explozi. Zatímco média řeší především význam, který měl Margerie jakožto odpůrce protiruských sankcí pro Moskvu, běžní uživatelé na sociálních sítích debatují o bizarní stránce nehody, při níž přišel ředitel francouzské skupiny Total o život. 

Margerie měl v noci na úterý odletět z Moskvy po jednání s ruskými představiteli, mezi nimiž nechyběl premiér Dmitrij Medveděv. Jenže pilot jeho Falconu nezvládl start a narazil do sněžného pluhu. Řidič stroje na odklízení sněhu byl podle některých informací opilý a let na dispečinku odbavoval stážista.

Zpráva o tragické nehodě se šířila Twitterem, který je v Rusku na rozdíl od Česka celkem používanou sociální sítí, bleskurychle. Bizarní způsob, jakým Margerie zemřel, si přímo říkal o komentáře.

"Opilý řidič a dispečer-stážista. Přímo tandem," napsal jeden z uživatelů. "Takový typicky ruský příběh. Rusko znamená rovnost. Máš vlastní letadlo, no a? Tvůj osud je, kámo, v rukou opilého řidiče pluhu," stálo v jiném tweetu. "Lety ve Vnukovu v noci řídil dispečer-stážista. Jeho stáž prohlásilo FSB za úspěšnou," zaznělo v jiném komentáři a v jiném zase: "Zkoušeli jste v Rusku uklízet sníh za střízliva?" nebo také: "Raketou Buk to dokáže každý. Zkuste to ale pluhem."

V každém případě Rusko ztratilo důležitého spojence v západních podnikatelských kruzích. Margerie sice na pondělním jednání v Moskvě prohlásil, že Total bude dodržovat sankce, připomněl ale, že on i společnost je proti postihům. Medveděva zároveň vyzval, aby se situaci pokusil napravit politicky.

'Podnikání jako rukojmí v rukou politiků'

"Z principu jsme proti sankcím. Říkám to znovu a znovu a vy to víte. Na popularitě mi to ve vlastní zemi nepřidává. Často mě obviňují z toho, že se řídím omezenými, zištnými zájmy. Ve skutečnosti jsem proti sankcím, protože jsem přesvědčen, že jsou nespravedlivé a zároveň neefektivní. Naopak si myslíme, že politické rozepře vyžadují politická řešení. Pokud se ve výsledku musíte uchýlit k sankcím, znamená to fiasko pro diplomacii," prohlásil Margerie na investičním fóru, kterého se v Moskvě zúčastnil.

Margerie dál mluvil o tom, že Total sankce přesto dodrží, protože nechce porušovat zákony. "Ať se nám to líbí nebo ne, sankcím EU uvaleným na vaši zemi se podřídíme," upřesnil šéf Totalu a dodal: "Proti sankcím jsme proto, že věříme, že byznys je pozitivní sílou, kanálem pro dialog a cestou k vzájemnému porozumění. Byznys jako takový, zvlášť v těžkých dobách, je potřeba chránit a stimulovat. Dnes se ale děje opak, podnikání se stalo rukojmím v rukou politiků."

Rusové považovali Margerieho za důvěryhodného partnera a solidního vyjednávače. Za příklad může posloužit spolupráce na těžbě ze Štokmanova ložiska v Barentsově moři. Total stejně jako několik dalších společností měl zájem o účast na projektu, jenže ruský Gazprom oznámil, že bude těžit sám. Po telefonátu Putina a tehdejšího francouzského prezidenta Sarkozyho ale Rusko změnilo názor a Total se stal partnerem Gazpromu. Francouzské společnosti připadl 25procentní podíl na operátorovi těžby ze Štokmana.

'Ztratili jsme přítele,' zní z Moskvy

Ruský prezident Vladimir Putin v kondolečním telegramu svému francouzskému kolegovi Hollandeovi napsal, že Rusko přišlo při nehodě na moskevském letišti o "skutečného přítele". Za přítele označil zesnulého šéfa Totalu i Medveděv. Jeho smrt přitom neoplakávají zdaleka jen Rusové. V branži byl považován za matadora, bez kterého by Total nebyl tam, kde je nyní.

Ropné společnosti koneckonců zasvětil celý svůj život. Pracovat v ní začal hned po studiu, od poloviny 90. let řídil její blízkovýchodní větev, v širším vedení byl od počátku dvoutisících, předsedou vedení se stal v roce 2007.

V poslední době, po eskalaci vztahů mezi Ruskem a Západem, se zařadil mezi kritiky sankční politiky EU a varoval před tím, že ekonomické postihy popostrčí Rusko čínským směrem. Upozorňoval, že by se Evropa neměla zbavovat ruského plynu, ale měla by zajistit bezpečnost jeho dodávek. Evropané by podle jeho slov měli usilovat o obecnou energetickou nezávislost, nikoli nezávislost jen na některém z dodavatelů.

Nového šéfa Totalu čeká nelehký úkol. Bude muset odolávat protiruským tlakům a Moskvě nezbývá než doufat, že se Total se změnou ve vedení nezřekne spolupráce s jejich zemí.    

Zdroje:
Vlastní