Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Rusové definitivně omezili podíl zahraničního kapitálu v médiích

Rusové definitivně omezili podíl zahraničního kapitálu v médiích
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Ruský senát odhlasoval zákon, který omezuje podíl zahraničního kapitálu v ruských médiích a stanovuje jeho maximální hranici na 20 procent. Rusové přišli s legislativou po několika vlnách západních sankcí. Vtipné ovšem je, že se omezení, které vejde v platnost přespříští rok, bude týkat pouze několika lifestylových magazínů. 

Parlament chválil zákon už před několika dny. S nápadem na omezení zahraničního kapitálu přišli liberálně-demokratický poslanec Vadim Děňgin, Vladimir Parachin ze Spravedlivého Ruska a komunista Denis Voroněnkov.

Zákon platný v současné době omezuje zahraniční podíl u televize a rádia na 50 procent. Tisku se ovšem toto omezení netýká.

Novela to mění a omezení rozšiřuje i na tištěná a internetová média. Snižuje navíc limit na zmíněných 20 procent a kromě toho zakazuje cizincům zakládat v Rusku nové redakce, což platí i pro osoby s dvojím občanstvím a mezinárodní organizace.

Zákon se ovšem bude týkat pouze několika velkých vydavatelství, jako je Sanoma Independent Media, Code Nast, Hearst Shkulev Media nebo Burda, které se zaměřují především na sféru lifestylu.

Zahraniční společnosti ovšem vlastní i k vládě celkem kritické rádio Echo Moskva, časopis Forbes, deník Metro a vlivný ekonomický deník Vědomosti, který vydává právě Sanoma. 

Podrobnosti o novém mediálním zákonu najdete zde

Zdroje:
Vlastní, Lenta.ru