Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Putin: Proti Rusku bojují i zahraniční špioni, ale my se nenecháme!

Putin: Proti Rusku bojují i zahraniční špioni, ale my se nenecháme!
Ruský prezident Vladimir Putin promluvil k vedení FSB | zdroj: Profimedia

Nejenže Západ vede s Ruskem informační válku a k nátlaku využívá ekonomické sankce, na pokusech zastrašit Rusy se podílejí i zahraniční rozvědky, tvrdí ruský prezident Vladimir Putin. Západu vzkázal, že Rusko se jen tak zastrašit nenechá. 

"Používá se celá škála prostředků – od pokusů o politickou izolaci a ekonomického nátlaku po rozsáhlou informační válku a nástroje tajných služeb," poznamenal šéf Kremlu. Tato situace ale podle něj "nepotrvá věčně a začne se měnit k lepšímu".

Rusko ovšem musí zachovat tvrdý přístup, aby se tak stalo.

"Nás nezastrašíš a nezatlačíš do kouta. Nikomu se to nepovedlo a nepovede. Na všechny vnitřní i vnější hrozby národní bezpečnosti jsme vždycky měli a budeme mít adekvátní odpověď," dodal Putin v proslovu k vedení FSB.

Ruskou kontrarozvědku pochválil za odvedenou práci v loňském roce a varoval, že letos jí přibude práce i zodpovědnosti. "Máte před sebou zvýšit efektivitu ve všech směrech své činnosti," zdůraznil šéf Kremlu, který kdysi sám kdysi šéfoval FSB.

Rusové méně a méně důvěřují západní demokracii

Počet Rusů, kteří by chtěli v Rusku západní model demokracie, mezitím za uplynulý rok klesl z 21 na 11 procent, jak se ukazuje z nejnovějšího průzkumu Analytického centra Jurije Levady.

Více než třetina účastníků ankety označila za nejlepší možný poltický model systém, který fungoval za totality. Zhruba 29 procentům vyhovuje stávající systém. Zároveň 30 procent dotázaných označilo současnou situaci v Rusku za "rozvoj demokracie".  Každý druhý dotázaný odpověděl, že vláda musí být soustředěna do jedněch rukou.

Až 68 procent Rusů přitom považuje Rusko za velmoc, jak vyplynulo z jiného průzkumu, který Levada-centrum zveřejnilo před několika dny. Obdobně na tom byli Rusové i loni. 

Zdroje:
Lenta.ru, Novaja Gazeta